dijous, 7 de novembre del 2013

CASA ALSINA ROIG DE CANET DE MAR. EL MARESME

Ens aturàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, per retratar la façana de la casa coneguda com Alsina Roig, obra d’Eduard Ferrés i Puig (Vilassar de Mar, 1872- Barcelona, 1928) dels anys 1908-1909, molt modificada en relació al projecte original, que era obertament modernista. El conductor fou el mestre de cases Martí Isern i Fors (alies Martí Fanals).

En el període del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ) va ser adquirida per Isidre Jover i Sellarès, industrial i músic que tenia una fàbrica al poble , Isidre Jover i Cia.

És molt notable el contrast entre els tres nivells de la casa. La planta baixa, molt senzilla només comporta finestres rectangulars, però en les dues plantes superiors la decoració s'enriqueix notablement. En el primer pis hi ha una petita tribuna rodona i un balcó que presenta una barana de forja amb un dibuix coup de fouet, tipic de l'Art Nouveau, molt elegant.


L'últim pis trenca totalment amb les dues plantes inferiors i amb un aire de galeria totalment tancada aconsegueix un contrast cromàtic total en ser pintada de color vermell en comptes del blanc inferior.

La coronació es fa amb unes esferes també vermelles i amb un petit pinacle a l'angle de separació de les dues façanes.
S’aprovava la instal•lació aèria d’una manega de fils dels mal dits ‘serveis públics’, per tal de degradar ‘convenientment’ el Patrimoni Històric i Artístic de Catalunya.