dissabte, 2 de novembre del 2013

SANT MARTÍ ‘VELL’ DE CERDANYOLA DEL VALLÈS

Quan em decidia a visitar l’església ‘vella’ de Sant Martí de Cerdanyola, avui dins els clos del cementiri, ho feia amb plena consciència de que s’havien produït allí almenys 158 execucions en els dies foscos del genocidi contra Catalunya 1936-39, que provocarien una repressió des del feixisme que els historiadors més benèvols multipliquen per deu, i que es perllongarien durant molts anys, una mostra la trobava a l’hemeroteca de La Vanguardia Española 12-04-1942

Consejo de guerra contra tres asesinos anarquistas

Tres penas de muerte

En la sala de Justicia del edificio dé Juzgados Militares, sito, en la Rambla de Santa Mónica,, hubo ayer un Consejo de Guerra contra tres destacados elementos de la dísuelta Federación Anarquista Ibérica (F. A. I.) acusados de numerosos asesinatos en tiempo rojo.

Uno de ellos, Juan Rodríguez Elvira (a) «el Carlets», fue patrullero, interviniendo en numerosos delitos en Ripollet, donde vivía. También los cometió en Moncada y Sardañola y formó parte del piquete de ejecución.

Otro de los acusados fue Balbino Ramos Oller vecino de Ripollet, perteneciente al Comité revolucionario de aquella localidad. También perteneció al Ayuntamiento y durante el tiempo en que estuvo en el mismo se cometieron 12 asesinatos. Formó parto del' piquete de ejecución.

Ambrosio ' Romero Juárez, de Castellar del Valles, fue el tercero de los procesados. Capitaneó grupos que cometieron delitos de sangre/ entre otros contra el párroco de San Felíu del Recó y dos sacerdotes de San Feliu de Codinas. Presidió el comité local de la F A. I.

Para los tres procesados se ha pedido la pena de muerte.



L’església de Sant Martí senyorejava damunt d’una comunitat bàsicament agrícola, que veurà canvis precipitats a partir de l’11-2-1855 quan el tren arriba al terme municipal, i exerceix una ‘vis atractiva’ sobre la població.

El primer feixisme portarà a quasi triplicar el cens, i desprès del breu miratge de llibertat de II República, el segon feixisme provocarà un creixement exponencial.

Sant Martí Vell, està avui dessacralitzada, i forma part del patrimoni municipal, hi havia intenció de refer els ‘àngels’ però aquets no son temps per a la cultura – i per altra part l’ínfer està empedrat de bones intencions – i retratava un solitari àngel blanc.


També la clau de volta – salvada miraculosament - ;


i feia encara una darrera fotografia des de lluny, la distància remarca la bellesa, i fa imperceptibles les imperfeccions i/o mancances.


L’Ajuntament em feia saber que s'està netejant la zona on s’acumulen les deixalles, per posteriorment tancar-la.