diumenge, 17 de novembre del 2013

TORRES DE GUAITA I BADA A CASTELLDEFELS. LA GABRIEL FOLCHER

Vencíem el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, els ‘inconvenients’ derivats de l’arribada ‘ad pompam , ad ostentationem’ de la VUELTA AL REINO DE ESPAÑA a Castelldefels, i retratàvem justament la meitat de les Torres de Guaita i Bada que s’han salvat del tsunami de l’especulació urbanística que ha assolat manifestament aquestes terres del Llobregat jussà.

TORRES DE GUAITA I BADA A CASTELLDEFELS. LA GABRIEL FOLCHER
TORRES DE GUAITA I BADA A CASTELLDEFELS. LA DE CAN ROCA DE BAIX
TORRES DE GUAITA I BADA A CASTELLDEFELS. LA D’ANTONI
TORRES DE GUAITA I BADA A CASTELLDEFELS. LA CLIMENT SAVALL
TORRES DE GUAITA I BADA A CASTELLDEFELS, LA DE CAN GOMAR, O DEL CASAL DE CULTURA.
LA TORRE QUE FEIA ‘PATXOCA’ A CASTELLDEFELS. EL LLOBREGAT JUSSÀ

La Torre dita de Gabriel Folcher – qualificada com de defensa – quan com tota la resta exercia funcions de guaita i bada, és de planta quadrada, amb accés pel primer pis que es tancava mitjançant un pont llevadís.


La planta baixa era usada com a magatzem i/o quadra, amb accés independent, i les superiors com a habitatge en cas de perill. Posseeix dos matacans a les façanes NO i SO, essent per aquest darrer cantó per on té els dos accessos i on se li adossava l’antic Mas Folcher, anomenat els darrers anys Cal Queco i que l’any 1954 encara restava dempeus.

La torre es corona amb una filada de merlets, restituïts o incorporats en una restauració dels anys 50. La torre té les arestes, portes i finestres, merlets i matacans fets amb carreus ben tallats de pedra de marès vermella, essent els murs de paredat antic i posseeix encara un rellotge de sol a la façana SO. A la façana NO posseeix una finestra amb dues carasses que acaben una llinda d’una sola peça.

A la mateixa façana en un carreu esculpit i emmarcat hi ha la inscripció següent:
“IHS-XPS. GABRIEL FOL-CHER PER ELL E PER LOS SEUS. MDLX.”

Contra el criteri simplista d’alguns veïns de Castelldefels que veien com creixia un 21795,50% des dels 289 veïns de l’any 1900, als 62.989 habitants en que es tancava l’any 2012, el poble té – encara – altres elements d’interès , a banda del sol, el mar, i el clàssic ‘alcohol barat’ del REINO DE ESPAÑA.