dilluns, 31 d’agost del 2015

ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ DE TOURS. SOBREMUNT. OSONA, CATALUNYA.

Retratava l’església parroquial de Sobremunt, advocada a Sant Martí de Tours; la descripció ens diu que està orientada a ponent amb teulada de dues vessants. L´ envolten un grupet de cases formant el nucli rural de Sobremunt. La part davantera, està formada per un campanar de planta quadrangular de tres sostres i cobert de teules. A la part superior, s´hi observen quatre obertures semi- circulars, on es troben les campanes. A sota, el portal d´ entrada, amb una llinda de pedra treballada datada de l´ any 1890. Les cantoneres són de pedra i té adossada una capella al cantó dret, rematada amb un petit absis. Al cantó esquerra, un gran pati dona accés a la rectoria. Aquesta, amb teulades de dues vessants es troba orientada al sud.


Existia ja l’any 1094, bé que fou totalment transformada any aprofitant una bona part dels murs romànics.

L’any 1760 – amb els diners d’Amèrica - fou ampliada i decorada amb elements barrocs, i el 1890 li fou afegida una espaiosa capella del Santíssim.

En la nostra visita romania tancada

Sobremunt tenia 339 veïns al cens de l’any 1857 en que s’assolia el nombre màxim d’habitants , que trobada reduïts fins a 90 a finals de l’any 2013.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com