dimecres, 19 d’agost del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA MARE DE DÉU DE VALLDEFLORS, RIALP. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré al davant de l’església parroquial de Rialp, advocada a la Mare de Déu de Valldeflors , és un edifici de notables dimensions, constituïda per una ample nau, amb capçalera rectangular orientada al nord-oest i coberta per una volta de tambor que forma una petxina. La nau es troba dividida en quatre trams que es cobreix en respectivament amb una volta de llunetes. A costat i a costat de la nau s'obren una sèrie de capelles corregudes amb volta d'arestes. Sobre d'aquestes hi ha una galeria. La porta d'accés està situada als peus de l'església. Es tracte d'una porta d'estil clàssic, d'arc de mig punt flanquejada per pilastres i coronada per un frontó partit. El campanar s'aixeca a ponent. En la base es de planta quadrangular i en la part superior octogonal, rematat per un xapitell de llicorella. També la coberta de la nau a dues aigües és de llicorella. Així mateix, a ponent, es troba la capella del Saníssim, il•luminada per una llanterna central que s'obre en la cúpula.


Al seu interior hi ha la imatge de la Mare de Déu de Valldeflors, del segle XIV.


Quan al topònim, llegia ; forma lingüísticament incorrecta en lloc de Rialb, que prové de RIVO ALBO ʻriu blancʼ, al•lusiu al color clar del llit del riu.

El fet de trobar la major part d’esglésies catòliques tancades, em fa pensar en la contradicció que això suposa amb aquelles paraules de Jesús : «Deixeu que els nens vinguin a mi, no els ho impediu, perquè el Regne de Déu és dels qui són com ells»

Em recordava també l’estultícia sobrevinguda als banquers que es beneficiaven de l’ensulsiada de les Caixes Catalanes, quan vas a l’oficina t’envien al caixer automàtic, i alhora no deixen de donar la tabarra, amb trucades telefòniques a tothora per oferir els seus serveis.

Quan es tornaran a obrir les esglésies ?.

Em temo que això, i més desprès de "l'actuació"  del arzobispo de Oviedo, Jesús Sanz Montes, potser no succeirà mai. Podeu però, veure imatges del interior a : https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25564

Quan es tornaran a crear Caixes d’Estalvis ?.


Aquí si que tenim la certesa  que NOMÉS si es produeix un canvi polític radical, això serà possible. 

Que la Marededéu de Valldeflors  elevi a l’Altíssim la pregaria de gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble !!!