diumenge, 16 d’agost del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE. PUJALT. SORT. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava l’església de Sant Pere de Pujalt, de l’antic terme d’Enviny, engolit dins del de Sort per una de les darreres decisions dels GOBIERNOS de la dictadura franquista.


La descripció ens diu; edifici de planta rectangular amb capçalera a llevant que presenta a migjorn un cos adossat al centre del qual s'aixeca la torre-campanar. És precisament a la base del campanar, on s'obre la porta d'arc angular i muntants inclinats. Per damunt del nivell de la coberta de la nau, el campanar té forma de piràmide truncada, adquirint, de nou, al darrer tram la forma cúbica. A aquets darrer pis, s'obre a cada pany de paret un arc angular. Remata la torre-campanar una petita coberta piramidal de llicorella. L'aparell més emprat és la pedra pissarrosa local en blocs paral•lelepipèdics molt allargats. A l'interior la nau està coberta amb una original volta d'aresta doble. La il•luminació s'aconsegueix mitjançant unes finestres romboïdals.

L’estil està qualificat com ‘darreres tendències’ i s’aixecava en una data inconcreta del segle XX, al seu costat hi ha l’escola, de la que no hi ha tampoc cap dada de qui en va ser l’autor.

Imagino que els llibres d’actes de l’Ajuntament d’Enviny estan – en el millors dels casos – en un contenidor, dins les instal•lacions d’algun històric.

Ens agradarà tenir noticia de quan s’aixecava l’edifici de l’església i de qui en va ser l’autor a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Idèntic prec fèiem – i reiterem ara - en ocasió de documentar l’escola

El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ em feia arribar en email en el que em deia que l 'església de Sant Pere de Pujalt és de l'arquitecte Isidre Puig Boada (Barcelona, 1891 - 1987) del 1959, té algun tret gaudinià a l'interior