dilluns, 23 de novembre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT FERMÍ. ANTIGA COLÒNIA SALVADOR TORRAS DOMÈNECH. FLAÇÀ. GIRONÈS

Llegia que des de fa segles a Flaçà es venera la imatge de Sant Fermí, patró de Pamplona.

El punt àlgid d’aquesta devoció, s’assolia el 10 de desembre de 1678, quan segons s'explica en una crònica que es guarda a l'Arxiu Parroquial, arribaren a Flaçà algunes relíquies regalades pel municipi de Pamplona; en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República, aquestes relíquies van desaparèixer.

L'any 1945 l'arquitecte Pere Benavent de Barberà i Albelló (Barcelona, 8 d'agost de 1899 - ibídem, 12 de setembre de 1974), directori i gerent en aquells moments de la Paperera Torras, realitzà una important reforma a la capella, allargant-la pel cantó del absis.

Aquestes obres es realitzaren paral•lelament a la construcció de la Colònia, per adaptar l'antiga ermita a les noves necessitats.

La descripció de patrimoni Gencat ens explica que Sant Fermí és un edifici de planta rectangular amb absis. A la façana principal, rematada per un campanar d'espadanya, s'hi obra la porta d'entrada amb marc de pedra i llinda plana, en la qual hi ha esculpida la data de 1579 i un dibuix amb tres creus representant un calvari. En aquesta façana hi ha adossat un porxo a dues aigües amb cairats i sostinguda per tres columnes de carreus e pedra amb basament i capitell molt senzills. Sobre la porta d'entrada hi ha fornícula, amb un arc de mig punt, que conté una imatge mutilada de fusta del sant.



La Colònia Salvador Torras Domènech, es va inaugurar el 12 de maig de 1946, i va deixar de ser oficialment una colònia dependent de la fàbrica cap a l'any 1982.

No retratava els edificis de la guarderia escola, no tant perquè està abandonada i ha començat la fase d'enderroc, com pel fet que des del coneixercatalunya@gmail.com treballem des de gener d’aquest any 2015 els edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, i l’any 1946 totes les bones persones estaven fins al capdamunt dels AÑOS TRIUNFALES del sàtrapa. Casi tant com dels ‘brots verds’ dels seus hereus i successors.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com