divendres, 20 de novembre del 2015

CASTELL DELS ICART. AJUNTAMENT DE TORREDEMBARRA. TARRAGONÈS. CATALUNYA

Llegia a patrimoni Gencat; situat a la plaça del Castell de Torredembarra i actual seu de l'Ajuntament, el Castell dels Icart és un edifici de planta quadrada (30 x 30 metres en planta), més de 12 metres d'alçada i amb baluards atalussats a cadascuna de les seves cantonades, dos d'ells molt destruïts. Fou edificat entre el 1560 i el 1670 per la família homònima, antics senyors de la vila, segons J.F. Cabestany Fort , damunt d'un anterior castell medieval. En un document del 1057, els comtes de Barcelona, Ramon Berenguer I i Almodis, concediren la quadra de Clarà a favor de Guitard, Prolionisc i Ol•lomar, amb l'obligació de construir-hi una torre de pedra i calç i una fortalesa a la part baixa del terme. Per alguns autors aquesta torre fou la gènesi de la vila de Torredembarra, on es bastiria el castell vell, que fou residència dels senyors del lloc fins que els Icart construïren el nou castell-palau, conservat fins avui. L'actual edifici està construït sobre un sòcol en tal•lus i la seva porta d'accés de la façana principal està emmarcada per dues columnes d'estil àtic a cada costat. Les fustes de les columnes tenen decoració geomètrica i vegetal molt petita. L'arc de coronament és adintellat, la cornisa està partida i el frontó és corb i molt guarnit. Al timpà hi hagué una placa que en l'actualitat ha desaparegut. Al pis noble podem observar cinc finestres adintellades que mantenen la simetria de tot el conjunt. Damunt de la cornisa existeix un altre pis d'obra de tàpia que possiblement es construí al segle XVII ja que no apareix en els dibuixos originals de mitjan segle XVII. A l'interior de l'edifici trobem un pati central quadrat -actualment el vestíbul de l'Ajuntament-, rodejat d'arcs de mig punt amb casetons i dels del que podem accedir a semisoterranis (bodega, capella, etc). L'escala principal és molt àmplia, amb dues portes d'accés als salons. Les ales d'accés es cobreixen amb una volta d'aresta de maons. En estat semiruïnós fins a finals de la dècada dels noranta del segle passat, actualment es troba totalment restaurat segons projecte de l'arquitecte Xavier Olivé, i com hem dit, és la seu de l'Ajuntament de Torredembarra i un dels millors exemples renaixentistes de la comarca. L'any 1998, amb motiu de la restauració de l'edificació per ubicar-hi l'Ajuntament, es realitzà una intervenció de control de les rases que es practicaren per reforçar l'estructura. En aquesta intervenció no es documentaren restes arqueològiques. Desconeixem en quin estat es pot trobar el castell medieval, ja que les construccions i restauracions posteriors impedeixen observar les restes originals.


S'emmarca dins de l'escola arquitectònica coneguda com del Camp de Tarragona a la qual va pertànyer Pere Blai (Barcelona 1553 - 1620), mestre d'obres i autor del Palau de la Generalitat.


Ens agradarà tenir noticia de l’advocació que tenia la capella del Castell dels Icart, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com