dimarts, 24 de novembre del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTI. ALTAFULLA. TARRAGONÈS. CATALUNYA

L’església de Sant Martí d’Altafulla comparteix l’espai dalt del turó amb el Castell, representat encara la simbiosis perfecta entre el poder del cel i el de la terra.


Llegia que fou construïda entre 1701 i 1705, sobre les restes d'un temple anterior.

L'església de Sant Martí té una estructura de tres naus en planta de creu llatina, amb un creuer inscrit i un cimbori octogonal coronat amb cúpula. La façana, molt austera, s'obre amb un portal neoclàssic emmarcat amb pilastres estriades que té al seu damunt una fornícula amb la imatge de sant Martí de Tours. A la dreta de la façana s'alça el campanar de torre, inacabat.


De l'interior, molt malmès en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República, en destaca la capella de Sant Isidre i la del Santíssim, aquesta amb un retaule barroc de l'any 1745 obra de l'escultor reusenc Josep Vila i del daurador vallenc Francesc Morales.

No podíem accedir al seu interior el dia de la nostra visita, com ho va fer la que seria Senyora de Meirás, Carmen Polo i Martínez-Valdes (Oviedo, Astúries, 11 de juny de 1900 - Madrid, 6 de febrer de 1988). Francis Franco [Francisco Franco i Martínez-Bordiú (Palau Reial del Pardo, 9 de desembre de 1954] va contreure matrimoni el 18 de desembre de 1981 amb Maria de Suelves i Figueroa (* Lima, 22.08.1957) , descendent de Francesc de Paula de Borbó i Castellví. Amb ella va tenir dos fills, Francisco Franco de Suelves nascut el 30 de novembre de 1982, i Juan José Franco de Suelves nascut el 29 de setembre de 1985, tots dos a Madrid. La parella es va divorciar en 1992.

M’expliquen que el sàtrapa però, no va visitar mai el Castell.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com,castellardiari@gmail.com 

Lectura molt aconsellable , LES ESGLÉSIES 1 ELS RECTORS D'ALTAFULLA *