dimecres, 11 de novembre del 2015

ESGLÉSIA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ DE MARIA DE LA TORRE DE LA GRANADELLA. CAMARLES. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Reprodueixo de : http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/camarles/torre-de-la-granadella
La Torre de la Granadella d'uns 16 metres d'alçada presenta planta quadrangular i està al costat de la casa dels Jordà (del segle XIX) i d'una església (segle XIX-XX). La torre té planta baixa i tres pisos i està rematada amb un terrat. Al nivell de la segona planta, el mur que toca les altres edificacions està foradat per fer un pas de comunicació i es va bastir una escala d'obra que va suposar la reducció de les estances i l'enderrocament de part dels sostres.

Originàriament l'accés a la torre es feia per una porta, encara visible, situada al primer pis, d'arc de mig punt adovellada. Després es va obrir una altra porta, similar a l'anterior, a la planta baixa. Uns graons porten a aquesta porta.

La planta baixa està coberta amb volta de pedra. S'observen algunes espitlleres i finestres petites. Les parets estan realitzades de carreus de pedra poc desbastades excepte els angles que són fets amb carreus més grans i treballats;els darrers dos metres estan fets amb un aparell constructiu molt irregular així que possiblement va ser afegit amb posterioritat.

L'església annexada a la torre és d'una sola nau amb contraforts a l'exterior i la teulada és a dues vessants. La casa principal presenta planta quadrada, de planta baixa i pis i està totalment feta de pedra.

Li havia dedicat un post :
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/11/esglesia-de-la-torre-de-la-granadella.html

Estic pendent de la resposta de l’Ajuntament de Camarles, i la del Bisbat de Tortosa, em confirmen des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) que no tenen dades d’aquest edifici religiós que no s’esmenta al inventari d’església de Catalunya.

Trobava una minsa informació de Diego de León y Nuñez-Robres (València, 19/7/1870 – presó de Cerdanyola del Vallès, 04/01/1939) va ser un terratinent.

Fill d'Antoni de León y Juez Sarmiento i de Encarnación Núñez de Robres y Salvador va ser majordom del rei (mayordomo de semana) des del 1900. El juny de 1919 va encapçalar les llista de la Unión Monàrquica Nacional pel districte de Tortosa sense poder però desbancar a Marcel•lí Domingo i Sanjuán (Tarragona, 25 d'abril de 1884 - Tolosa, 2 de març de 1939)

Empresonat durant la Guerra Civil Espanyola va morir a la presó de Cerdanyola del Vallès el 1939, on va coincidir amb Enric Bayerri i Bertomeu (Jesús, 1882 - 23 de setembre de 1958)

Les despulles de Diego de León y Nuñez-Robres reposen a l'ermita de Camarles des del febrer de 1941.

Té dedicat un carrer a Roquetes -va ser propietari de la vall del marquès- i una plaça i un monument (1956) a la localitat de Camarles on tenia terres.


Un prec a tots els camarlencs en particular , que faig extensiu a qualsevol persona i/o entitat, perquè ens facin arribar a coneixercatalunya@gmail.com tota la informació que sàpiguen relativa a aquesta ‘església misteriosa’, que va exercir ‘de facto’ com església de Camarles, fins a la construcció de l’actual parroquial advocada a Sant Jaume.


Que en sabeu d'aquest temple ?.

Quina advocació té o tenia ?.

Quan va deixar de tenir culte ?.

En teniu una imatge millor ?.

,,,?.

Mn. Josep Alanyà Roig (Batea, 1943), Canonge de la Catedral de Tortosa, arxiver capitular, director de l'Exposició permanent "Sancta Maria Dertosae", director de l'Arxiu Històric Diocesà i membre del Consell Assessor del Museu de Tortosa, em dia ;

Benvolgut,

L'advocació de l'església de la Torre de la Granadella és la Immaculada Concepció de Maria.

Les fotos de l'edifici les hauria de fer vostè o pot també posar-se en contacte amb el senyor rector de Camarles.
Atentament.

Sou pregats de traslladar aquesta petició al Rev. Josep Blasco Curto, pvre, Rector de l’església parroquial de Camarles.

Gràcies per endavant, Catalunya us en deurà una.

Rebia un email del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ), en el que em diuen; aquesta església no l’haviem localitzat a l’inventari perquè la població no es diu “La Torre de la Granadella” sinó que es diu “La Granadella” , i a més abans no era municipi de Camarles, sinó que ho era de Tortosa, i entre una cosa i l’altre no varem trobar Granadella perquè cercàvem la Torre de...



Capella de la Immaculada Concepció, La Granadella, Camarles, Baix Ebre. Data fotos 7-VII-1975

Em deixaven una nota al facebook des del Consistori de Camarles; l'Ajuntament i poble en general sols tenim accés un únic dia a l'any, el 7 de desembre, coincidint amb la segregació del municipi de Camarles de Tortosa.