divendres, 17 de març del 2017

LA CASA DEL SERVEI FORESTAL DE SANT MARTÍ D’EMPÚRIES. L’ESCALA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

El Joan Dalmau Juscafresa publica fotografies de la Casa del Servei Forestal de Sant Martí d’Empúries, al terme de l’Escala, a l’Empordà sobirà.


Patrimoni Gencat ens diu; edifici aïllat de planta rectangular, format per dos cossos adossats, amb jardí pavimentat a la part davantera. Està distribuït en planta baixa i pis, excepte la torre situada a l'extrem est de la façana, que presenta tres plantes. A la part posterior, l'edifici es va construir damunt la muralla de la població, salvant així el desnivell del carrer Miranda. La coberta és plana, amb terrat a la part superior. La torre també presenta la coberta plana. La façana principal té una porta d'accés d'arc de mig punt, bastida amb maons, amb la data de l'any 1910 gravada a la part inferior de la porta de fusta. A la part superior hi ha tres obertures d'arc de mig punt, també amb resseguiment de maó. Està coronada per una cornisa motllurada sostinguda per petites mènsules, amb una barana força alta, bastida amb maons, situada damunt seu. Les obertures de la torre, una per planta, són finestres de mig punt de maons. Al coronament, la torre presenta merlets bastits amb maons. Les cantonades i angles de la construcció estan rematats amb motius decoratius que combinen el maó i la rajola vidrada. Les façanes posteriors, orientades a mar, presenten dues galeries sostingudes per pilars, amb barana d'obra decorada amb plafons de trencadís. Aquest motiu decoratiu es repeteix als sostres de les galeries. La que es troba situada al segon pis està tancada amb vidrieres.



Construcció de l'any 1910 del Servei Hidrològic i Forestal, tal com ho testimonia la data gravada a la porta de fusta de l'entrada principal, com a allotjament per al personal tècnic. Aquesta va ser bastida sota les ordres del mestre escalenc Miquel Torres i Brugés, sobre les restes de la muralla grega, romana i medieval. El promotor i alhora autor del projecte tècnic era Josep Reig Palau ( Vilabertran, 14.11.1863 + Barcelona, 11.02.2017 ) enginyer del Servei Forestal ; les seves inicials apareixen com a motiu ornamental al sostre de les galeries posteriors. Té una gran semblança, pel que fa a la utilització de materials i textures, amb la Casa Reig de Vilabertran, del mateix propietari.

En Josep Reig Palau , va destacar en el camp de l’arquitectura, d’ell tenim tres obres destacades que encara perduren avui dia. Són la Torre Reig a Vilabertran, la casa forestal de la Pena al bosc de Poblet, i la casa forestal de Sant Martí d’Empúries.


Va ser utilitzada com a museu, fins que la seva col•lecció es va integrar a la del Museu d'Empúries l'any 1917. Actualment és de propietat municipal.

http://webfacil.tinet.cat/boscpo/7607

http://www.raco.cat/index.php/Aplec/article/view/274248/367744

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com