dissabte, 11 de març del 2017

IN MEMORIAN DE LES ESCOLES PÚBLIQUES DE SANT PERE DE RIUDEBITLLES ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

Retratava al Josep Olivé Escarré davant de l’edifici de les ‘ Antigues Escoles’ de Sant Pere de Riudebitlles, al Penedès sobirà.


Llegia al Mapa de Patrimoni de Sant Pere de Riudebitlles; cap a l'any 1910 s'impartien les classes a l'Ajuntament.
Paral•lelament hi havia també altres llocs destinats a l'educació a Sant Pere: el convent de monges Dominiques fins l’any 1936, al Casal dels Olzinelles.

http://www.santperederiudebitlles.cat/web/documents/historia_de_la_parroquia.pdf

I del 1910 al 1915 un altre mestre impartia classes en una sala de cal Caracot, a la plaça de les Eres, núm. 1.
Ens agradarà rebre imatges d’aquests edificis a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Després, l’any 1929 es van inaugurar tres aules a les antigues escoles, i paral•lelament, cap als anys 50, es va crear a la carretera l'Acadèmia Cots, on finalment va exercir la docència el Sr. Ramon Puigcorbé, veritable institució en el municipi (AAVV, 1991).

ANTECEDENTS DE L'EDIFICI 1-DES-1922: Redacció del projecte per a la construcció d'una escola a Sant Pere de Riudebitlles a càrrec de l'arquitecte Antonio Pons Domínguez (Barcelona, 1884 + 1978) .

Aquest arquitecte és responsable de moltes obres al Penedès. Cal destacar molts dels magatzems de vi al carrer del Comerç a Vilafranca o Can Raspall dels Horts a Sant Martí Sadevesa.

4-OCT-1923: Resposta del Govern Civil de la província de Barcelona a la sol•licitud de venda d'una finca municipal per aconseguir ingressos per a la construcció d'una escola nova. 2-JUL-1924: Surt a subhasta l'edifici de propietat municipal situat a la plaça de la Constitució número 6 (actualment plaça de les Eres) que servirà per finançar la construcció de la nova escola. 20-NOV-1926: Sol•licitud d'un préstec de 60.000 pessetes a la Caixa d'Estalvis i Pensions per a la Vellesa de Catalunya i Balears per a la construcció de l'escola. 1926: Venda de l'edifici municipal que havia servit com a escoles a la plaça de les Eres, ja que s'han construït les noves. 1933: Queixa de la cooperativa de paletes perquè encara no se'ls havia abonat l'import de les obres de la tanca de l'escola. TORRENTS (s.d.)

Quan a la descripció tècnica; les escoles són una edificació en planta baixa, aixecada sobre un sòcol i amb una coberta de doble vessant de teula àrab, de la qual cal destacar el magnífic ràfec format per imbricació de diverses filades de caps de teula àrab, formant una volada de coberta molt potent. La disposició és en forma de L aixamfranada, paral•lela al carrer Nou i a la Carretera. Les dues entrades separades, una des de la Carretera i l'altra des del carrer Nou, són fruit de la disposició original, una aula per als nens amb els seus lavabos, una zona entremig ocupada per dependències del professorat, magatzem i despatxos i l'aula per a les nenes, també amb els seus lavabos.

Al cens de 1857 consten 1.915 habitants a Sant Pere de Riudebitlles, aquesta xifra no es superarà fins al cens de 1981 en que s’assoleixen els 2.157, que augmentaran fins a 2.369 al tancament de l’any 2016.