dimarts, 7 de març del 2017

ESCOLES PÚBLIQUES DE VENTALLÓ ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

A Catalunya l’educació pública té una llarga tradició, en la que les administracions, locals, provincials, regionals,..., fins a la Mancomunitat de Catalunya no tenien cap paper actiu – fins en alguna ocasió, recordo el cas d’Ullastret, exercien una oposició que avui ens sembla inconcebible -; la Mancomunitat de Enric Prat de la Riba i Sarrà (Castellterçol, el Vallès Oriental, actualment part del Moianès, 29 de novembre de 1870 - 1 d'agost de 1917) primer, i la Generalitat durant la II Republicà desprès, farien un excepcional esforç, que toparia amb la Dictadura de Miguel Primo de Rivera Orbaneja , II marquès d'Estella i VII de Sobremonte (Jerez de la Frontera, Andalusia, 8 de gener de 1870 - París, 16 de març de 1930), i finalment amb la sedició militar contra la II República, encapçalada pel general Franco, que donaria lloc a la dictadura franquista, i a l’actual ‘democraciola’

Patrimoni Gencat ens diu de l’edifici de les escoles pñubliques de Ventalló, a la comarca de l’Empordà sobirà ; edifici aïllat de planta rectangular, format per tres cossos adossats, amb un gran pati posterior. La construcció central presenta la coberta de dues vessants a diferent nivell, ja que la crugia davantera està distribuïda en dos pisos mentre que la posterior presenta una sola planta. La façana principal té les obertures rectangulars, exceptuant el portal d'accés d'arc de mig punt. Al pis, destaca un balcó corregut amb la llosana motllurada i la reixa de ferro treballada. La façana està rematada per un frontó ondulat bastit damunt d'una àmplia cornisa motllurada, sota la que hi ha l'any de construcció de l'edifici. Adossat a la façana posterior destaca un porxo de grans arcades de mig punt, amb terrassa al nivell del pis. En aquesta part, el coronament de la façana principal es repeteix. L'edifici principal està flanquejat per dos cossos rectangulars a banda i banda, distribuïts en una sola planta i amb les cobertes planes. Cada cos presenta tres grans finestrals de mig punt, amb les impostes motllurades, a la façana principal. La resta de façanes presenten obertures rectangulars, amb l'emmarcament decorat.

La construcció està arrebossada i pintada de color groguenc, amb els elements decoratius de color grana.


Fotografia de Adriana Geladó. 2009

Segons el fons arxivístic del COAC, l'obra és de l'arquitecte Joan Roca Pinet (19/08/1885 + 1973 ) . Encara que a la façana presenta l'any de construcció 1930, segons el buidat del llibre de Registre de Visat, l'arquitecte presenta el 28 d'agost de 1934 el “Projecte grup escolar i medició de terrenys” a Ventalló.

Actualment les escoles de Ventalló (CEIP Ventalló) formen part de la Zona Escolar Rural Tramuntana.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com