dilluns, 31 de juliol del 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ. COLLFRED. ARTESA DE SEGRE. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Seguíem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés el nostre pelegrinatge pel terme d’Artesa de Segre que té una extensió de 175,9 km²

Retratava la façana de l'església parroquial de Sant Martí que es troba aïllada a l'extrem de llevant del nucli de Collfred.


Patrimoni Gencat ens explica que és un temple romànic d'una nau, amb modificacions a la façana de ponent i amb capella i sagristia adossades al nord. L'absis té una finestra amb arc de mig punt de doble esqueixada i unes mènsules afegides suporten la nova coberta. La coberta de la nau s'aixecà de nou. La volta de canó està reforçada per arcs torals sobre pilars amb semicolumnes adossades amb capitells. El cor s'il•lumina amb una finestra també de doble esqueixada. La porta primitiva es troba a migdia cegada. La porta actual i l'espadanya, molt modificada, es troben a ponent.

Ens agradarà rebre’n imatges del interior a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ah!, malgrat no trobava – com és dissortadament habitual en aquestes terres del ‘forat negre - cap esser humà al que preguntar-li on era l’escola abans de la dictadura franquista, i que una vegada més sou pregats de fer-nos-en arribar una imatge a l’email coneixercatalunya@gmail.com retratava al costat de l’església de Sant Martí un edifici que almenys per a mi, té ‘pinta’ d’escola, encara que sigui possiblement posterior a l’any 1939.


Tots o la major dels pobles, viles i ciutats de Catalunya, tenien almenys un personatge il•lustrat que exercia de ‘cronista oficial’, la fusió, absorció, integració de municipis, feta sempre més enllà de les explicacions ‘tècniques’ per motius espuris, feia desaparèixer alhora que aquesta figura, molt sovint la seva obra recollida en llibres d’escassa difusió.

El fair play ens obliga a reconèixer el triomf del feixisme i el cleptofeixisme en la seva lluita per anorrear la nostra història i la nostra cultura, alhora però, cal insistir a les ‘autoritats catalanes’ i a la ciutadania que la recuperació de la memòria històrica passa per fer passos POSITIUS en la bona direcció. O sia, investigar, investigar, investigar,... , abans de que els darrers testimonis vius lliurin la seva ànima al Senyor, i pugin al tros de cel que delimitat amb els colors de la senyera, ens separarà per tota l’eternitat dels nostres enemics seculars.