dissabte, 29 de juliol de 2017

SANTA MAGDALENA DE PERALBA. VILANOVA DE MEIÀ. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Trobava un bloc amb unes excel•lents fotografies de Peralba , topònim que etimològicament deriva del llatí pĕtra alba, ‘pedra blanca’, era un poble del municipi de Vilanova de Meià, a la Noguera. L’any 1970 tenia 43 habitants, avui en dia però, no hi viu ningú.De l'església parroquial de Santa Magdalena, en depenia la de Rúbies (al municipi de Camarasa).

L’advocació d’aquesta santa, com la Santa Fe, Sant Martí, i sant Marçal, ens la portaven les tropes franques que feien costat als comtes catalans en la lluita per foragitar als invasors àrabs.

Formava part de l'antic Priorat de Meià.

Us deixo l’enllaç , on podreu veure imatges de ‘vida’ a Peralba.
http://habitantesdelanada.blogspot.com.es/2010/02/nadie-en-peralba.html


Per la data, ... 1970, demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya si tenen imatges del interior de l’església de Santa Magdalena, quan encara mantenia l’activitat religiosa.

Rebia una fotografia del 10-II-1974 des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), amb el següent text informatiu; Església Parroquial de Santa Magdalena, Peralba (Vilanova de Meià), La Noguera, Lleida. Catalunya.


S’aprecia que en aquella data ja no hi havia culte però, els brètols, vàndals,.., i els ‘amics del graffiti encara no havien fet acte de presència.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Preguntava si Peralba havia tingut estudi i/o escola, i el Ramon Vinals, em deixava un comentari al facebbok; si havia escola, jo la havia vist amb els seus pupitres i encara un mapa de España d'aquells de hule...., L'hule és un teixit impermeable recobert de pintura a l'oli i envernissat.

Em comentava també que Santa Magdalena va ser restaurada per un capella que sembla era fill de Santa Maria de Meià, la va enrajolar amb lamines de pedra litogràfica extretes de la Cabroa

El Francesc Cardona Fonoll, m’enviava un email;

Bona tarda Antonio ,

Adjunto fotografies de l’església de Santa Maria Magdalena de Peralba, , la imatge de la Santa , es guarda a la capella del Roser , de l’església parroquial de Sant Salvador de Vilanova de Meià .
Les fotografies estan fetes l’any 2014 ,en ocasió de la visita del Sr, Sebastian Gabriel Garcia , un argentí que va voler conèixer el lloc on va néixer el seu besavi , Peralba --Molino de Munnà
https://www.facebook.com/serradelmontsec/posts/hola-queridos-amigos-espero-que-hayan-comenzado-el-2013-de-manera-excelente-les-/389139031175737/

Em tenia molt emprenyat, a mi, i almenys a una de les metgesses del CAP de Castellar del Vallès, el tracte que es donava a un malalt de COVID-19, d’ascendència marroquina.

Que Maria Magdalena intercedeixi per tots nosaltres, perquè puguem sortir amb salut d’aquesta tràgica situació.

1 comentari:

JOSEP ha dit...

Si vols, et passo la foto que li vaig fer a l'estàtua de la Santa, també sense flash.
Va ser un encàrrec d'en Salvador Bernaus per al seu cosí argentí. Curiosament, estem parlant de la mateixa persona: en Sebastián Gabriel.
Contacte per facebook: josep argerich puigpinós.