dilluns, 3 de juliol del 2017

SANT SADURNÍ DE VALL-LLEBREROLA. ARTESA DE SEGRE. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Continuàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés el nostre pelegrinatge pel terme d’Artesa de Segre, tenia clar que ens caldran més visites si volem completar el inventari d’esglésies com feia el Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona, 21 de juny 1930), i continua fent – en la mesura que les seves obligacions com arxiver li ho permeten – el Josep Sansalvador Castellet ( Barcelona, 7 de maig 1966 )

Accedia a l'església romànica de Sant Serni de Vall-Llebrerola, al terme d’Artesa de Segre, a la comarca de la Noguera; patrimoni Gencat explica que és un edifici d'una nau amb volta de canó i absis semicircular. L'absis té cinc trams dividits per lesenes amb doble arcuació sobre mènsules decoratives i una finestra central. Una altra finestra és a sota del carener. Al mur de migjorn han estat descobertes dues finestres més de doble esqueixada amb arc de mig punt amb pedra tosca. A ponent es troba la porta amb arc de mig punt, finestra espitllera i campanar de d'espadanya d'una sola obertura. L'espadanya data del 1902.



Ens encantarà compartir les fotografies del interior amb patrimoni Gencat

Sant Serni està al costat de la dita Casa Pedrol, magnífic casal de planta baixa i dos pisos, amb afegits a l'accés. El material de construcció és de pedra i el portal és de dovelles, mentre la resta són de pedra irregular. Cantonades reforçades i escopidors de pedra polida. Alguns llindes són de fusta. Els ràfecs són de rajola i coberta amb teula àrab.


Em cridava l’atenció un doble rellotge de sol, és el primer que veig, i que compartiré amb els amics de la Societat Catalana de Gnomònica que llevat d’error, no en tenien coneixement.


Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquest rellotge a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Artesa de Segre vol ‘posar en valor’ el vast patrimoni històric i artístic situat dins del seu extens terme municipal de 175,9 km²

http://www.artesadesegre.net/publicacions/rc0302.pdf

dissortadament el ‘capital humà’ és una de les grans mancances d’aquesta comarca, i com trobem a Lluc 10: 2, la collita és abundant, els segadors però , són pocs; pregueu, per tant, a l'amo dels sembrats que enviï més segadors. Amén!

Divulgueu per arreu el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya , és un dels nostres millors actius com a nació.