divendres, 14 de juliol de 2017

L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ANTONI I SANT JORDI DE LA ‘CÚPULA PELADA’. CAMARASA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava la façana de l’església parroquial de Camarasa, que hi entenc bé, està advocada a Sant Antoni i Sant Jordi, i en substitueix una d’anterior advocada a Sant Miquel.


L’Enciclopèdica catalana ens diu que la nova església dedicada a sant Antoni i sant Jordi, és obra del 1737; segons Zamora l’arquitecte s’anomenava Santamaria i era de Linyola. Dins l’estil propi de l’època, la portada és ornada per dos mitges pilastres i un frontispici triangular. L’altar major i la desapareguda estàtua de Sant Miquel eren obra del gran escultor barroc Lluís Bonifaç, autor del cor de la Seu Nova de Lleida i conservava també un altar del Roser, procedent de l’església primitiva.Fotografia del interior de Jordi Contijoch Boada.2009

Patrimoni Gencat al meu entendre parla de dos edificis diferents en la seva entrada :
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22154

El sostre de població s’assolia a Camarasa al cens de 1857 amb 3.521, que es reduïen a 2.021 en el primer cens de la dictadura franquista, i tancava l’any 2016 amb 879 habitants, l’any 1857 s’incorporava al municipi el terme de Sant Llorenç de Montgai, i el 1970, Fontllonga junt amb la Baronia de Sant Oïsme i Figuerola de Meià, avui Camara té una extensió de 157,1 km²

La davallada demogràfica sense les proporcions estratosfèriques de Vilanova de Meià, demana mesures correctives urgents, hi ha esperança en que això pugui fer-ho la República Catalana.

És cert que ‘ qui perd els orígens, per la identitat ‘ , dissortament però, és encara més cert que la millor forma d’esborrar la memòria històrica, consisteix en fer desaparèixer al col•lectiu humà que la sustenta.

Quan al topònim, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) de forma taxativa el li atorga el significat ‘cúpula pelada’, CAMARA RASA.

Abans de la dictadura franquista hi havia almenys dues escoles :

CEIP de Camarasa / Escola Dos Rius


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22157

Ens agradarà tenir noticia de l’autor del projecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com

ANTIC CONVENT DE LES GERMANES DEL SAGRAT COR

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22179

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari: