dimecres, 13 de setembre del 2017

CASA PERE MUNNÉ DOMINGO. REUS. EL CAMP JUSSÀ. TARRAGONA

El Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ em deia a relació a la imatge de la fotografia :


Casa Munné
Raval de Martí Folguera, 2
Any: 1904

Arquitecte: Pere Caselles i Tarrats (Reus, 1 de novembre de 1864 - 28 de juliol de 1936)

L'edifici és encarregat per Pere Munné Domingo , contractista d'obres tant importants com la Casa Navàs. Aquesta grandiosa casa compta amb una façana molt elegant i equilibrada, influenciada per l'estil de Lluís Domènech i Montaner.
El seu element més destacat és el mirador de ferro i vidre sostingut per una columna amb capitell floral.

Les dues façanes principals tenen abundants obertures amb balcons i baranes de ferro forjat, típicament modernistes. La decoració de les llindes de les portes és molt vistosa amb motius vegetals.

http://edificiosmodernistasreus.blogspot.com.es/

http://www.raco.cat/index.php/TAG/article/view/288231/376330

Reus, és ‘ territori’ Pere Caselles i Tarrats.

Pere Caselles va ser, sense cap dubte, el responsable de la construcció de la immensa majoria d'edificis modernistes de Reus. Donat però, el seu càrrec d'arquitecte municipal, que ocupà des de 1891 fins a 1930, no podia rebre encàrrecs privats per incompatibilitat. Per això molts dels seus plànols conservats a l'Arxiu Municipal, que provenen d'expedients de llicències d'obres, van signats per Pau Monguió Segura ( Tarragona, 10.07.1865 + Barcelona 21.01.1956 ) , arquitecte tarragoní de la mateixa promoció, que fou arquitecte municipal de Tarragona, Tortosa i Terol.
Algunes obres tortosines de Monguió estan signades per Pere Caselles.

És complicat documentar l'autoria d'alguns edificis, tot i que se sap per tradició oral.

Hi ha plànols que es conserven, perquè van ser lliurats als propietaris, que porten la signatura autèntica. A més, la Revista del Centre de Lectura de Reus publicà durant uns anys una sèrie d'articles signats per "El Bachiller estético" que informen de qui és l'autor d'alguns edificis privats.

L'arxiu de Pere Caselles va ser destruït durant l'assalt del seu despatx el 1936, el mateix dia que fou assassinat a trets prop del seu mas (Mas del Caselles) a la carretera de Sant Ramon, i el de Pau Monguió va ser destruït per una bomba, cosa que fa difícil estudiar la relació entre els dos arquitectes.

Reus ha de ‘posar en valor’ el seu patrimoni històric i artístic, el turisme d’alcohol i sol, ja té suficients atractius a la mal dita ‘ costa daurada’.