dissabte, 9 de setembre de 2017

IN MEMORIAM DEL CELLER DE CAMBRILS. TARRAGONA

L'antic Celler del Sindicat Agrícola de Cambrils és situat al nucli interior de Cambrils, en un indret anomenat, en el moment de la construcció, la Pallissa.

Llegia que l'any 1902 un grup de petits i grans terratinents va fundar el Sindicat Agrícola i Caixa Rural d'Estalvis i Préstecs. No va ser, però, fins l'any 1919 que l'arquitecte Bernardí Martorell i Puig (Barcelona, 1877 - ídem, 1937 ) nebot de Joan Martorell i Montells (Barcelona, 1833 - 1906) va signar el plànol del Celler de l’ aleshores conegut com a Sindicat Agrícola de Producció (es coneixen uns altres plànols sense signar del 1914, que no precisaven, però, el lloc.

Sembla que l'edifici es va construir entre 1920 i 1922. (Tot i que s'havia inaugurat el 1921, va caldre una empenta de la família cambrilenca Vidal i Barraquer per acabar-lo.)

En les obres participà l'empresari tarragoní Josep Icart Bargalló.

Amb el pas dels anys, el celler es va anar ampliant. Així entre 1945 i 1947 es va construir una nova nau, segons projecte d'Antoni Pujol i Sevil ( Tarragona 1.04.1902 + 1.10.2001) , enderrocada la dècada dels 2000.

El 1993 el Celler va deixar de funcionar i poc després s'hi va instal•lar el Museu Agrícola; el 1998 s'hi va obrir un agrobotiga.

El conreu de la vinya, s’abandonava en benefici de l’activitat turística, el ‘progrés’ comportava que a darreries de l’any 2016 es comptabilitzessin 33.273 habitants; Cambrils no pateix – encara – la massificació brutal de la veïna Salou, sens dubte però, perd dia a dia, la qualitat ‘idíl•lica’ que tenia associada :

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2007/07/el-ficus-de-cambrils-o-de-sam.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2007/09/llocs-encisadors-que-ja-no-existeixen.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2007/09/el-psito-de-cambrils.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2012/08/any-1924-la-confraria-de-pescadors-de.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2013/06/cambrils-el-camp-jussa-tarragona-llocs.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/04/villa-paquita-cambrils-que-en-sabeu.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2013/05/la-torre-del-llimo-cambrils-tarragona.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/08/turisme-familiar-cambrils-el-cant-de.html

Patrimoni Gencat explica que el celler és format per una gran nau basilical amb un cos central més elevat i dos cossos laterals més baixos. La façana, tota ella emblanquinada, té diverses obertures d'arc de mig punt; el cos central és obert sobre els laterals per grans finestres, també d'arc de mig punt, amb gelosies fetes de maó. Un altre cos, de més alçada, s'annexava al cos principal per la part posterior; la testera era oberta al carrer per un gran arc, emmarcat per diverses fileres de maó (on es descarregava el raïm).


Les cobertes són a dues vessants o a una, segons la situació i les alçades dels diferents cossos.

A l'interior, les cobertes eren suportades per pilars i arcs de punt rodó, rampants i equilibrats, tot de maó. Els paraments són també emblanquinats. La coberta és de bigues de fusta i de rajol.

El contrast entre els paraments blancs i els elements de suport de maó vermell, així com la varietat d'arcs dóna a aquest interior una bellesa plàstica especial.

Globalment, aquest celler, tot i fer servir elements de regust encara gaudinians, té una aparença força austera que l'acosta clarament al noucentisme.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ah!, si sabeu d’algun mitjà català que publiqui en llengua catalana , i que pugui estar interessat en aquest tema , agrairem infinitament que els hi feu arribar amb prec de publicació.

Gràcies.

Si us agrada compartiu-ho almenys amb dues persones més

Catalunya us ho agrairà.

Cap comentari: