dissabte, 23 de setembre del 2017

MASIA DE LA CODINA I CAPELLA DE SANT MAMET. PINELL DES ÉGLISES. SOLSONÈS. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré ( Sant Lloren Savall, Vallès Occidental, 2 de maig e 1926) des de l’era de la magnifica casa pairal de la Codina formada per planta baixa i dos pisos. La planta baixa està coberta amb una volta de creueria. A la façana principal es troba a la planta baixa la porta d'arc rebaixat, al primer pis tres petits balcons amb la pedra que fa de base motllurada i al segon pis un balcó al centre i una finestra per banda. Totes les obertures dels pisos superiors són allindades. La casa té diversos cossos annexes.




Adossada a la casa pairal es troba la capella, advocada a Sant Mamet (*), d'una nau coberta amb volta apuntada. L'absis és pla. Als peus es troba, a un nivell lleugerament superior al del terra, el cor, construït l'any 1855. A sobre de la llinda d'una porta interior hi ha la següent inscripció: "Reberen Joan Codina Prevere any + 1813"


Fotografia del interior de Joan Carol Gilibert i Jaume Cuadrench i Bertran

(*)http://devocioteca.blogspot.com.es/2010/01/sant-mamet-recupera-el-seu-espai-la-via.html

Pàgina 7/228 de http://www.pinelldesolsones.cat/wp-content/uploads/2015/01/Cat%C3%A0leg%20de%20masies%20i%20cases%20rurals.pdf

Al costat de la masia hi ha el cobert, una edificació rectangular de dues plantes. A la façana hi ha sis grans obertures porticades, tres a la planta baixa amb arc rebaixat, i tres a la primera planta amb arc de mig punt. A la façana posterior hi ha dos contraforts.

Malgrat l’antiguitat de la masia es remunta al segle XV segons mossèn Antoni Bach i Riu, ( 1917 + 31.10.2014 ) a la façana sud i en una lateral, apareix una data : "JOSEPHCODINA 1732".
http://www.naciodigital.cat/naciosolsona/noticia/12809/mort/mn/antoni/bach/riu

Pinell de les églises és una denominació subjectiva, dit això, honestament pensem que s’ajusta més a la realitat que allò de ‘les mil masies’.

Si teniu més dades de la casa i/o de la capella, sou pregats de fer-nos-hi saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Teniu imatges de la capella de Sant Josep de la masia la Castellana?.