dissabte, 24 d’agost del 2019

IMATGES DEL FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFIA MONUMENTAL DE CATALUNYA. HOSPITAL DE SANT ANTONI ABAT. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF.

El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 ) , lliurava l’ànima al Senyor, el 6.05.2019 a Castellar del Vallès, i les seves despulles rebien sepultura al dia següent al fossar de Sant Llorenç Savall.

Malgrat la seva absència física, continuarem en els propers dies, setmanes i mesos, penjant fotografies d’aquest Fons que el Josep Olivé Escarré donava a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall.

Retratava al Josep Olivé Escarre davant de l'actual Hospital de Sant Antoni de Sant Abat, de Vilanova i la Geltrú, capital de la comarca del Garraf.


Llegia a Patrimoni Gencat que va ser en el seu origen un convent, amb església annexa,dissenyatper Fra Josep de la Concepció, nom religiós de Josep Ferrer (Valls, 1626 – Nules, 12 de febrer de 1690), anomenat "el Tracista" pels seus contemporanis, reconegut arreu com l'arquitecte classicista català més destacat de la seva època, amb motiu de l'establiment a Vilanova dels carmelites.

L'any 1835 els carmelites van abandonar l'edifici, que fou utilitzat com a caserna.

El 1845, l'Ajuntament va sol·licitar autorització per traslladar-hi l'antic hospital del carrer dels Estudis. L'autorització fou concedida el 1847 i, després d'efectuar-hi obres d'adaptació a la nova funció, el trasllat es va realitzar el 30 de març de 1853.

L'edifici va experimentar, en els anys successius, ampliacions i reformes diverses, amb la construcció de nous pavellons. Les obres d'ampliació més remarcables foren els nous pavellons construïts respectivament el 1887, el 1890 i el 1908, projectat aquest darrer per l'arquitecte Josep Font i Gumà .(Vilanova i la Geltrú, Garraf, 23 de gener de 1859 - 4 de juliol de 1922).

https://sites.google.com/site/barcelonamodernistaisingular/arquitectes---arquitectos/josep-font-i-gum

Actualment conté el dispensari municipal, un ambulatori, un centre psiquiàtric, un servei d'urgències de la Seguretat Social i una clínica particular.

La col·leció de fotografia monumental de Catalunya que constitueix el Fons Josep Olivé Escarré, va ser donada a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, amb la finalitat d’augmentar el patrimoni col:lectiu dels llorençans.

1 comentari:

Francesca Roig Galceran ha dit...

Permeteu-me uns aclariments a la fundació del convent i construcció de l'església dels Carmelites, coneguda com dels "Josepets". L'església no va ser feta segons disseny de Fra Josep de la Concepció, perquè aquest ja feia molts anys que era mort. Els Carmelites van venir a Vilanova i la Geltrú l'any 1735, però el convent encara no estava edificat. L'any 1738 es va inaugurar l'edifici del convent. Però de l'església només se n'havia posat la primera pedra i poca cosa més, perquè no es va acabar fins el 1784. Això sí, el disseny de l'edifici és totalment carmelità. Fra Josep de la Concepció "El Tracista" va ser el dissenyador del campanar de l'església parroquial de Sant Antoni Abat. Van posar-ne la primera pedra el juliol de 1670 i es va acabar el gener de 1706. Tot i que El Tracista ja era mort feia anys, el campanar es va acabar seguint fidelment el seu projecte. (Dades de "Descripción e Historia de la Villa de Villanueva y Geltrú" de Fra. Josep Antoni Garí Siumell, publicat el 1860).