dilluns, 26 d’agost del 2019

LA PARADOXA DE L'EDIFICI ESCOLAR ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA DE PARETS DEL VALLÈS.

Crisant Palau, pública una fotografia; 1925 - Parets del Valles - L'entrada del poble i el pi, al fons a la dreta les escoles en construcció, a l'esquerra el campanar


Patrimoni Gencat ens diu d'aquest edifici escolar anterior a la dictadura franquista; edifici aïllat de planta rectangular compost de diversos cossos de planta baixa, aixecat respecte del terreny. Actualment la façana principal té adossat un cos de planta baixa que l'oculta en part. Els diferents cossos es cobreixen amb teula àrab a dues o quatre vessants, acabades amb una imbricació de peces ceràmiques. Els buit són de proporció vertical. Les façanes estan arrebossades i pintades. A la façana posterior s'hi ha adossat una rampa d'accés.

L'autor de l'edifici foul'arquitecte Marià Romaní Rius ( Barcelona, 23.01.1900 + 11.12.1966 )
file:///C:/Users/Usuario/Downloads/279822-383451-1-SM.pdf

L'escola porta el nom del mestre Lluís Piquer i Jové (Lleida, 1881 - Mollet del Vallès, 1936), Als anys 60 durant la dictadura franquista l'alcalde Parets, Joaquim Isern i Fabra (Girona, 1902 – Barcelona, 1988) va decidir declarar màrtirs a la família Piquer, els hi va dedicar un carrer, Vía Piquer,i al Lluís com aespecial homenatge d'aquell mestre que tant va fer per l'alzamiento nacional a Parets,li va posar el seu nom a la "escuela nacional" on ell donava classes. Nom que manté,fins al dia d'avui.

L'any 2004 el PSC-Parets va prometre canviar el nom de l'escola, ja que Lluís Piquer va fer molt de malt als ciutadans Paretans, ja que gràcies als seus informes durant la dictadura es van executar uns quants paretans, per haver defensat la República Catalana.

Com deia un bon amic, prometre no fa pobre, fa pòtol, i l'escola malgrat que avui en dia el consistori de Parets està format ' teòricament' per forces catalanes, continua amb el mateix nom.