dijous, 28 de novembre del 2019

COVA DE SANT IGNASI. MANRESA. EL BAGES

Anàvem a visitar la Cova de Sant Ignasi el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, a la página https://www.covamanresa.cat/ca/la-cova-lloc-de-peregrinatge-i-culte , expliquen que Ignasi de Loiola (vall de Loiola, Azpeitia, 24 de desembre de 1491 - Roma, 31 de juliol de 1556) va baixar a peu de Montserrat a Manresa, era l'any 1522.

Aquí hi va passar onze mesos, un temps d’importància cabdal per a la seva vida i per a la que més endavant seria la Companyia de Jesús. El seu lloc privilegiat de pregària va ser la Cova.

Es tracta d’una bauma sobre el riu Cardener excavada per l'erosió fluvial del terciari. al voltant de la qual s’aixeca l’actual Centre d'Espiritualitat.

L’experiència aquí viscuda per Sant Ignasi va ser l’origen del seu llibre Exercicis Espirituals.

Aquest fet queda expressat en un retaule d'alabastre de Joan Grau (Segle XVII), que es conserva a la Coveta i mostra la figura del Sant escrivint els Exercicis Espirituals a Manresa.

S’accedeix a la Coveta travessant un ampli passadís que s’anomena Avantcova, dissenyat pel jesuïta Martí Coronas Pueyo ( Osca, l’Aragó, 10 de novembre de 1862 + Saragossa, 18 de setembre de 1928 (principis del segle XX).


Al terra, tot en mosaic, podem veure l'escut familiar dels Loiola, un canó que recorda la ferida del sant i un gran gira-sol que simbolitza el cor d'Ignasi obrint-se a Jesús.


El sostre recorda l'estil de la Renaixença catalana. L'artista Josep Llimona i Bruguera (Barcelona 8 d'abril de 1863[1] - 27 de febrer de 1934), simbolitzà, amb dos àngels de bronze, l'oració i penitència que Sant Ignasi feia en aquest indret.

Allà trobem uns vitralls de colors a l'estil mosaic venecià que mostren pergamins amb frases del llibre dels Exercicis Espirituals. També trobem uns relleus de bronze que són obra de Carles Flotats i Galtés (Barcelona, 3 de novembre de 1880 - Canet de Mar, Maresme, 10 de novembre del 1949 ) i, damunt seu, uns mosaics amb personatges històrics que van fer l’experiència dels Exercicis.
https://sites.google.com/site/barcelonamodernistaisingular/bages/manresa/cova-de-sant-ignasi


Teníem la fortuna de coincidir amb un petit grup de fidels de procedència asiàtica que celebraven l’Eucaristia en aquest marc incomparable.