dijous, 7 de novembre del 2019

ERMITA DE SANT SALVADOR DE LA SERRA, DITA TAMBÉ SANT SALVADOR D’ESTORM. SANT ESTEVE DE LA SARGA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA.

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar fotografies de l’ermita de Sant Salvador de la Serra, o Sant Salvador d’Estorm – al nucli hi ha l’Església parroquial advocada també a Sant Salvador -, Patrimoni Gentcat la descriu com un edifici aïllat d'una sola nau cobert amb volta de canó i absis semicircular, on hi ha una finestra de doble esqueixada paredada amb arquet de pedra.


L'interior ha estat emblanquinat i l'aparell murari només és visible a l'exterior.


La porta s'obre a la façana sud i està sense adovellar i mig enguixada. La coberta és a dues aigües amb pissarra. Sobre la porta hi ha una finestra de doble esqueixada amb una llinda de pedra que forma un petit arquet.

Fotografia. Josep Àngel Corbella i Garcia. 1983

El mur és de carreuons irregulars, disposats en fileres irregulars i uniformes.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGITIM i DEMOCRÀTIC de la II República, a la que TOTS ELLS havien jurat LLEIALTAT, l’ermita fou cremada, explica la tradició que la imatge va ser amagada i es va retornar desprès de la victòria dels revoltats.

Un cop l'any es celebra l'aplec de Sant Salvador (8 d'agost).

No conèixer el Pallars jussà, i les comarques de la Terra Ferma , almenys per als catalans és pecat.