diumenge, 24 de novembre del 2019

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL REMEI. CALDES DE MONTBUI. EL VALLÈS ORIENTAL

Anàvem el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, que exercia de sherpa, fins al Santuari de Nostra Senyora del Remei de Caldes de Montbuim havíem tingut un di molt plaent, al mati visitàvem la Bauma Rossa, i a la tarda el Castell de Montbui i la capella de Sant Mateu, pensem que de la mateixa manera que li demanen la seva intercessió per tantes i tantes coses, cal donar gràcies quan gaudim d’una jornada deliciosa amb els amics i/o la familia.


Patrimoni Gencat en diu; església d'una nau amb un transsepte poc marcat, cúpula al creuer i absis semicircular.

A la façana principal es pot veure la porta d'entrada que està flanquejada per dues pilastres llises que aguanten l'entaulament que té un arquitrau dividit amb tríglifs i mètopes, amb decoració escultòrica, i per sobre un timpà triangular buit. La porta té la inscripció "AVE MARIA_ 1548 _GRACIA PLENA". Per sobre hi ha una petita rosassa de forma polilobulada i el coronament de la façana té una forma escalona per acabar en un arc rebaixat. A la dreta de la façana s'aixeca el campanar, de planta quadrangular amb una finestra apuntada a cada cara per ubicar les campanes.


La cúpula exteriorment té un tambor cilíndric; la part superior és una línia recta que es trenca regularment per una forma triangular que correspon a les finestres que s'obren en el tambor; aquestes són d'arc apuntat i estan fetes amb maó, a l'igual que la cornisa que ressegueix el tambor, mentre que la resta és de pedra. del tambor sobresurt la cúpula que té forma apuntada.

Per als catalans, el Patrimoni històric , la seva conservació i correcta documentació son un imperatiu ètic.