dissabte, 16 de desembre del 2023

IN MEMORIAM. DEL MONESTIR DE SANTA CLARA DE FORTIÀ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Llegia que el 15 de juny de 1973, tot i que l’edificació no estava acabada del tot, les religioses de Castelló -les germanes Agnès Armero, Francesca Goñi, Nativitat Jordana, Maria Eulàlia Monlleó, Remei Panella, Adelina Pujades, Teresa de Ros- i les de la Divina Providència de Figueres -Josepa Riembau, Florència Ruiz, Cèlia Fernández, Joana Chicote, Maria Mora, Anna Blancafort, Agustina Saiz i Clara Vidal- entraren al nou monestir. Solemnitzaren la fundació amb una missa concelebrada amb la presència de tres pares franciscans i tres sacerdots seculars.


El nou edifici, obra de l’arquitecte figuerenc Alexandre Bonaterra  Matas (Figueres, 9 d'octubre de 1916 - Figueres, 31 de desembre de 2006) , es troba a dos kilòmetres passat el poble de Vila-sacra, al costat esquerre de la carretera de Figueres a Roses. L’entrada està al peu de la carretera i a pocs metres es troba el portal d’accés.


https://www.ddgi.cat/quiosc/recursos/publicacio/exemplarDigital/diccionari-biografic-de-l-alt-emporda.pdf

La propietat ocupa aproximadament uns 47.000 metres quadrats voltats per una tanca, i abasta camps de cultiu, una granja de 20.000 pollastres i el monestir. A part de tenir cura de l’aviram, porten un taller d’enquadernació i de planxament i emmidonat de roba blanca i roba d’esglésies, tasques que els porten de fora.

Una activitat complementària era la del servei d’hostatgeria. Disposaven de set habitacions amb dotze llits que tenien sempre ocupats els mesos d’estiu i caps de setmana. L’única condició d’admissió  en aquests espais és que els hostes respectin la norma de vida de les religioses.

El celebraven misses els diumenges i festius a la una del migdia i diàriament a les set del vespre. Aquests resos comunitaris estaven oberts a tothom que volia assistir-hi.

Del pobrissó d’Assís es deia ; Sant Francesc necessitava poc, i el poc que necessitava, ho necessitava poc.  Amb aquest esperit s’entén la decisió de les Clarisses :  

“No volem res” Donació del monestir de Santa Clara de Fortià

https://www.fragmenta.cat/dialogal/article/no-volem-res-donacio-monestir-santa-clara-fortia/

LES MONGES CLARISSES DE FORTIÀ MARXEN DEL MONESTIR DE SANTA CLARA

https://www.acollida.org/2018/01/les-monges-clarisses-de-fortia-marxen-del-monestir-de-santa-clara/

MÉS D’UNA VINTENA DE PERSONES UCRAÏNESES S’HAN ALLOTJAT JA AL MONESTIR DE SANTA CLARA DE FORTIÀ

https://www.acollida.org/2022/05/mes-duna-vintena-de-persones-ucraineses-shan-allotjat-ja-al-monestir-de-santa-clara-de-fortia/

El projecte de L'Horta de Santa Clara manté viu l'esperit de les Clarisses a Fortià

https://www.emporda.info/comarca/2019/11/05/projecte-l-horta-santa-clara-50793232.html

 Que  Santa Clara i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»