dilluns, 18 de desembre del 2023

MASIA DEL SIUBÈS. LES PLANES D’HOSTOLES. LA GARROTXA

 

El Matias En Mais Castanyer, publica fotografies de diferents èpoques del mas Siubès de les Encies al terme de les Planes d’Hostoles,   situat dalt d'un turó , en la línia divisòria dels municipis de les Planes i Sant Aniol de Finestres, a tocar les Medes on s'estenen una bona part de les seves terres.

Fotografia Olga Sacrest i Roca


Una de les primeres referències la trobem  el 30 de setembre de 1277, quan Ramon de Suibès, sabater de Girona, defineix al seu pare Pere de Suibès, de les Encies, la seva llegítima sobre el mas Suibès (ACA, Monacals, Amer, núm. 116, Reg.: SC 116)3.

 

Posteriorment, el 6 de maig de 1280, Pere Ponç de Suybes s'encomanà a l'abat d'Amer, li feu donació del mas, i va prometre que li pagaria com a tasca una mitgera de blat sec i net, una mitgera de civada, 4 quarteres de vi del millor, i per cens 17 sous i 4 diners, satisfets per Nadal1. (ACA, Monacals, Amer, núm.146 (333x270mm). Reg.: NH 12, ap. 1.000; SC 146)3 (Nota: Aquí hi ha una diferència de data entre la transcripció del document feta per l'Esteve Pruenca  Bayona , que parla de 1292, i els escrits de Josep Canal Roquet (Girona, 27 de gener de 1920 – 19 de novembre de 2013)que el citen al mateix dia però de l'any 1280)

 

La preocupació de la família Suibes és molt natural car en aquell moment s'està produint a Catalunya una gran revolta de bona part de la noblesa catalana contra el rei Pere II. Un dels revoltats és en Guillem Galceran de Cartellà, senyor del castell d'Hostoles, situat molt a prop del mas Suibès. Per altra banda, fa pocs anys el canonge Pere Albert, ha compilat el dret amb les seves famoses "Commemoracions" que interpreten el Usatges, en el que ja s'ha fixat la condició jurídica dels pagesos que s'han de redimir si volen abandonar el mas. Tot fa que un pagès aïllat en el seu mas, resti totalment indefens. Cal cercar una protecció, la millor possible, o la menys dolenta, i això és el que va fer la família Suibès.

 

També el trobem esmentat a 5 de les calendes de maig de 1340, quan Elisendis, filla de R. de Suibès Daval, va entrar per matrimoni en el mas remença Coma ses Valls de la mateixa parròquia de les Encies, un cop redimida i absolta de tot domini pel senyor del Mas Suibès, que va cobrar 2 sous i 8 diners, segons costum per la redempció de donzelles incorruptes. Com que el mas Coma era de senyoria directa de Beatriu, vescomtessa de Rocabertí i senyora d'Hostoles, Elisenda devia fer-li homenatge, comprometent-se a fer-hi residència personal. Prèviament, els capítols matrimonials havien establert amb tot detall els dots dels nuvis (terres, diners, robes, etc.). El pagament de les dots es feia a terminis, cosa que donava lloc a la redacció de nous documents. Entre els ordinaris i els de remença, es redactaven entre 8 o 10 documents notarials.

 

La finca ha anat canviant de propietaris al llarg del temps, un dels quals, segurament d’origen francès, hi va deixar ceràmiques amb inscripcions en el seu idioma. Els darreres propietaris foren Pere Sacrest Dusol, pare de la Sra. Gloria Sacrest Recolons, el qual posseïa immenses propietats a la vall de Sant Aniol de Finestres, les Encies i Les Planes d’Hostoles on hi tenien i encara tenen una fàbrica de fil que es diu Filats Dusol. Aquests vengueren el mas a un germà del pintor Benet Sarsanedas Planellas ( Rupit, 1942 ) , que el restaurà.


 Actualment està dedicat a l'activitat de restaurant i hostal.


Dintre les seves terres s'hi troba una capella dedicada a Sant Cebrià, en terme de  Sant Esteve de Llémena. Sant Aniol de Finestres (Garrotxa)



Fotografia de Josep Maria Viñolas Esteva

 Que  Sant Cebrià   í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»