dijous, 28 de juny del 2007

Guimerà, viatge a la terra de les meravelles


Aquesta vila comtal que conserva com poques l’aire medieval, esta prop de Tàrrega, en un trencall de la carretera que uneix la capital de l’Urgell, amb Montblanc, la ciutat emmurallada, capital de la Conca de Barberà.
Ens els dies que tenim per gaudir en aquesta terra, hi ha algunes coses que estem obligats a visitar i/o conèixer, i una d’elles, sense cap mena de dubte és Guimerà. Imagino però, que us preguntareu ; ¿ que te aquesta Vila que la faci mereixedora d’una visita, que salvant totes les distàncies, és quasi tant obligada, com la de la Meca, pels bons musulmans.?
De primer la pròpia Vila recolzada dolçament damunt de la riba, que el riu Corb, va definir, fa molts i molts segles; cal badar per les seves portes, arcs, escuts, places,.... , cal fruir dels carrers estrets i costeruts, en els que sovint trobareu escales per poder pujar pel dret.
De segon cal gaudir dels bons productes del país, visitar la Cooperativa agrícola, els restaurants, les botigues i forns, on descobrireu les menges exquisides d’aquest racó de la Catalunya Central.De tercer, però de la màxima importància, us caldrà accedir a l’edifici anomenat de la Cort del Batlle, situat a la petita i preciosa plaça Major de Guimerà, que fou la seu de l’antic Ajuntament, on podreu gaudir de la contemplació d’algunes mostres en pedra de l’esplendor passat de Guimerà, i de la visió actualment de l’exposició Terra de Monestirs, recolzada amb la visió d’uns àudiovisuals, que amb la màxima comoditat [ l’edifici disposa d’ascensor i aire condicionat ], us faran coneixedors de forma fàcil i divertida, d’una pàgina particularment important de la nostra història.
Si us agrada tafanejar, us facilitaran uns estris per poder fer la visita al vostre aire.
Seguint en aquesta línia d’alimentar l’esperit no podreu marxar sense pujar fins a l’església de Santa Maria, on contemplareu entre d’altres el Retaule recuperat de Ramon de Mur; l’obra més significativa del gòtic català internacional; aquesta obra, juntament amb el Retaule modernista de Jujol, i l’església mateixa son ja un motiu sobrat per venir a Guimerà. Encara però trobareu dins del terme, el Monestir de Nostra Senyora de la Bovera, que exerceix el patronatge celestial d’aquests paratges, i ens recorda el temps, en que per treballar prop del riu, els bous feien un servei indispensable.
De tornada a la carretera que us menarà a Tàrrega, la inconfusible silueta de les restes de Vallsanta us acomiadarà d’aquesta Vall, que amb tota justícia anomenem com la terra de les meravelles.
Imagino que podreu afegir més atractius encara a la descripció, i a fer-ho us esperono des d’ara, tot i fent-me’n coneixedor mitjançant l’adreça e.mail mora.a@guimera.info

© Antonio Mora Vergés