divendres, 4 de febrer del 2011

ELIA, UN DELS NOMS DE DÉU.

Una caiguda m’havia fet anar al Centre de Recuperació instal•lat als baixos de l’Albada, un dels edificis del complex Sanitari del Parc Taulí; gràcies a l’excel•lent tasca dels que allí treballen, jo i moltes persones podem recuperar la mobilitat de les nostres articulacions.

De la relació estrictament professional, ben aviat passava a establir relacions d’amistat, que em portarien a investigar l’origen del nom d’alguna de les fisioterapeutes, com en aquest cas de l’Elia.

Fet l’advertiment que això de femení/ masculí, és desconegut en algunes llengües i cultures que com el català antic tenen articles neutres [ sa al•lot , sa al•lota ] , i que en el cas de la llengua castellana, alguns veuen com una clara imposició del masclisme, tant i tant nostrat per aquestes terres. Algunes dades d’interès :

Hi ha aparentment dos noms; Elia (sense accent) i Elià , en la pràctica però, es confonen en un, i encara la variant Èlia és una deformació d'aquests dos.

Per alguns – en qualsevol de les seves formes - és la variant femenina d'Elies, la festa se celebra el 20 de juny, i el seu significat el podem traduir com : el meu Déu és Yahvé.

Per altres, ve de la llengua grega, i fa referència a Helios , el Déu del sol.


Etimològicament significa “ *resplendent com el sol”. La versió femenina te una doble transcripció Elia o Eliada, i dins del Santoral catòlic trobem : Santa Elia o Eliada de Ohren, Abadesa, es celebra el dia 20 Juny , perquè segons les cròniques aquesta és la data de la seva mort. http://es.catholic.net/santoral/articulo.php?id=16339

En el món occidental ens parla sempre d’un déu mascle, no així les cultures asiàtiques, ni les precolombines que parlen – encara avui, malgrat els segles d’imposicions i càstigs – de la Mare Terra, i de forma planera més de deesses que de déus.

Li explicava a l’Elia, que Mohandas Karamchand, Gandhi, pregava amb un rosari de comptes a la ma, i la seva oració consistia en la cantarella dels infinits noms de Déu. Tinc clar que Elia, era un dels mots que de forma habitual conformava la pregaria, del que rebrà la designació de Mathama ‘ Gran Ànima’, per part dels seus coetanis.

Recordé-vos de felicitar l’Elia el 20 de Juny !!

Antonio Mora Vergés

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Moltísimes gràcies Antonio per la recerca d'informació.
Que passis un Bon Cap de Setmana!

La fisioterapeuta

Amparo Treig ha dit...

Moltes gràcies! Estem esperant una nena el seu nom és Èlia. No és que abundi massa la informació del nom. Així que gràcies novament!!

Els pares de l'Èlia ;)

José Luis Hernández Machancoses ha dit...

A la província de València hi ha un poble anomenat L'Eliana. Creus que pot tindre cap relació amb el nom Èlia?