dissabte, 2 d’abril del 2011

EL PONT TOLRÀ. CABRILS. EL MARESME (II)

Tornava a Cabrils ara amb la Carmen, el Tomàs, el Feliu i l’Antoni; teníem feina a fer, però em va semblar que els havia de posar un ‘deliciós caramel’ a la boca, i els vaig portar fins al pont que jo designo amb el cognom del seu instigador, D. Emili Carles-Tolrà i Amat [ nascut Emili Carles i Amat, l’any 1.864 a Cabrils ] , segon marquès de Sant Esteve de Castellar.

No hi gaire informació d’aquesta infraestructura que mereixeria sens dubte un treball monogràfic; tenim el que tenim, i ens cal encara ser agraïts que podriem estar pitjor.

A la pàgina de l’Excel•lentissim Ajuntament de Cabrils, en relació al pont diu : Va ser construït l'any 1927 per iniciativa de D. Emili Carles-Tolrà i Amat [ nascut Emili Carles i Amat, l’any1.864 a Cabrils ] , segon marquès de Sant Esteve de Castellar , per tal de comunicar el poble amb la comarca veïna del Vallès, passant per Orrius.

En un primer article deia d’aquesta nissaga de laietans enamorats del Vallès, que podríem assumir com a pròpies les inoblidables estrofes que signà el sabadellenc Joan Oliver i Sallarès [ Pere Quart ] :

En ma terra del Vallès
Tres turons fan una serra
Quatre pins un bosc espès
Cinc quarteres massa terra
Com el Vallès, no hi ha res !!

El pont, conegut també com de les Heures, és alhora que un testimoni palès d’aquest amor, una prova evident de la viva intel•ligència de D. Emili Carles-Tolrà i Amat.

Aquest país dissortadament no sap estar a l’alçada dels seus millors fills.