dilluns, 4 d’abril del 2011

CARDENER versus LLOBREGAT. CASTELLGALÍ. BAGES

Li havia demanat al Joan Escoda Prats que en una de les nostres habituals sortides ens arribéssim fins al lloc precís on s’ajunten les aigües dels rius Cardener i Llobregat.

Ens aturàvem en un indret sense cap retolació, i contemplàvem com es fonien ambdós corrents, entre les que nedaven plàcidament un grup d’ànecs comuns.



Fins aquí les dos arteries fluvials que al llarg dels segles han omplert de vida – en tots els sentits el país – arrosseguen avui els detritus enverinats d’una societat folla; els sistemes de depuració per més ‘moderns’ que siguin, a dia d’avui son incapaços de retornar l’aigua a la seva qualitat inicial.

Fem un xic de geografia
:



El Cardener, neix a una alçada de 1.100 metres, a les Fonts d’aquest nom, situades al municipi de la Coma i la Pedra, al peu del Port del Comte ( Solsonès) . Fins a Castellgalí ha fet un recorregut de 106,5 quilometres. En relació a l’origen del nom, la tesis amb més acceptació ens explica que deriva del llatí cardasinarium, literalment lloc de cards, i més concretament de la varietat coneguda a les nostres terres amb el nom de nom “ card d’ase”,



El Llobregat, neix a una alçada de 1.295 , a les fonts homònimes , al terme de Castellar de n'Hug (Berguedà), el seu recorregut fins al mar és d’uns 170 quilometres. Tenim almenys dues d'hipòtesis sobre la seva etimologia: Podria venir del llatí rubricatus, mot que significa vermell i fa referència a les tonalitats vermelloses de les seves aigües, ja que la terra del lloc on neix és vermella i en moments de crescuda l'aigua es torna d'aquest color. Alhora, aquest terme s'hauria transformat en lubricatus per dissimilació. Lubricatus es deriva del mot lubricus que significa "relliscós", "fosc" o "fangós". Podria significar també llòbrec, és a dir "ombrívol" o "trist", possiblement degut al seu curs encaixat entre muntanyes de nord a sud, cosa que provoca que la vall del riu rebi poca insolació a tota hora.



Des d’aquest punt, i fins al mar, preval el nom de Llobregat, la raó la trobem en el seu lloc de naixement situat 195 metres per damunt del Cardener, que havent exercit molt dignament com un gran riu fins a Castellgalí, es fon aquí pacíficament en un admirable aiguabarreig.

Més enllà dels ànecs, potser només a nosaltres ens crida l’atenció aquest fenomen natural.