divendres, 8 d’abril del 2011

SANTA MARIA DE SERRATEIX. BERGUEDÀ

Rebia una magnifica crònica del Miquel Pujol Mur, feta a rel de la II Trobada d’Amics de l’Art Romànic, que tingué lloc al municipi Bergadà de Viver i Serrateix, i més concretament al Monestir de Santa Maria de Serrateix , del que ens explica ;

Va ser fundat al segle X, gaudint de la protecció del comtes de Cerdanya i dels senyors del Berguedà. L’any 941 apareix documentat per primera vegada el monestir en dues donacions de terres que els esposos Auderic i Ermúncia i Onofre i Guinedella, aquesta darrers vescomtes del Berguedà. La fundació oficial del monestir va tenir lloc el 977.

Al llarg de la seva història el monestir acumular un extens patrimoni i les seves rendes li van permetre fer importants obres arquitectòniques des de la seva fundació fins el segle XIX. Les obres de la església del monestir es van iniciar a finals del segle XI, sent consagrada el 1126.

És una església de planta de creu llatina, d’una sola nau, coberta amb una volta apuntada reforçada amb arcs torals i capçada a llevant per un absís semicircular decorat, a l’exterior, per arcuacions cegues i bandes llombardes. Sota el creuer hi ha una cripta.



El campanar, a ponent, és una torra massissa del segle XIV. D’aquest segle són també el palau abacial, el patí i la torre



Al segle XVIII s’efectuaren importants obres de remodelació: les absidioles semicirculars que flanquejaven l’absis van se substituïdes per les actuals capelles quadrades; es va fer nova la porta d’entrada, s’enguixà la nau i es decorà tota l’església amb elements neoclàssics.

El claustre gòtic va ser substituït a finals del segle XVIII per l’actual, d’estil a cavall entre el barroc i el neoclàssic.



L’incendi de l’església durant la guerra civil provocà la destrucció del seu interior.

Després de la guerra civil només es va poder refer l’església i la rectoria.

L’any 1950 la Diputació de Barcelona hi va dur a terme algunes obres de restauració.

El 1977, arran de la celebració del mil•lenari de la seva fundació, va sorgir el Patronat d’Amics de Serrateix per vetllar pel monestir i aconseguir la seva restauració.

El conjunt va ser declarat Bé Nacional d’Interès Cultural l’any 1999.

Segons text i documentació de M. Dolors Santandreu i Soler.

Per ampliar aquesta informació podeu accedir al següent enllaç :
http://www.monestirs.cat/monst/bergue/bg31serr.htm