dissabte, 23 d’abril del 2011

L’ESCUT A LA FAÇANA NORD DE SANT ESTEVE DE CASTELLAR

Reparava en un escut a l’alçada quasi de la teulada de l’església, mentre retratava per enèsima vegada el campanar de Sant Esteve de Castellar des del carrer de Sant Iscle; intentant, una vegada més sense èxit, evitar el màxim de fils, pals ... tota la parafernàlia del que col•loquialment coneixem com ‘serveis públics’.




No faré sang sobre el fet obvi , que en qualsevol país civilitzat, carrers tant ‘típics’ com el que aquí s’esmenta, tenen tots aquests serveis perfectament soterrats.



Començava la meva recerca per saber quina relació existeix o existia, perquè llueixi aquest escut a la façana nord de l’Església Parroquial de Sant Esteve de Castellar.

La meva filla Núria em comenta que li recorda el que hi ha a la façana del Castell dels Clasqueri; reprodueixo de la pàgina 23 de http://www.castellarvalles .net/files/175-2795 arxiu/RECULL_HISTRIC.pdf

A partir de 1485 i per concessió reial, aquesta universitat va tenir el dret de poder identificar- se amb els símbols reials (quatre barres catalanes) i la creu de Sant Jordi (escut de la ciutat de Barcelona). Pero contràriament a això i no se sap el perquè (potser per la pressió exercida pel poder senyorial dels Clasquerí sobre la universitat) fins a principis del segle XX l'única representació documentada és l'escut amb les armes de les famílies Clasquerí i Cassador, propietàries del castell i terme de Castellar:

un gos per als Clasquerí i una campana per als Meca, tal com es pot veure a la façana principal del castell de Castellar.

El municipi va fer servir aquests símbols en el segell municipal fins al 1909. El 10 de juny de 1909 i en sessió extraordinària, el Consistori va proposar la substitució d'aquest escut per un altre.




Ens sorprèn aquesta adjudicació, atès el fet que l’arquebisbe i patriarca d’Antoquia Pere de Clasqueri , [ 1.358-1380 ] te en el seu escut la campana com element heràldic.

En tot cas amics lectors, l’escut que m’ha cridat l’atenció, era l’any 1.892, el de l’Ajuntament de SANT ESTEBAN DE CASTELLAR