dimecres, 29 de juny del 2011

SANTA MAGDALENA DE MANDRAT. MONTELLÀ. BAIXA CERDANYA

El Tomàs irigaray Lopez i la Carmen Toledo Cañadas, topaven amb Santa Magdalena de Mandrat, al municipi de Montellà i Martínez, a la Comarca de la Baixa Cerdanya; ens envien una crònica breu i una llarga i esplèndida selecció fotogràfica.



Ens expliquen que el Grup D’amics de Montellà [GAM] L’any 1996, tretze anys després de la seva fundació, va poder fer realitat un dels seus objectius: la recuperació de l’aplec de santa Magdalena, festa que s’havia perdut feia molts anys, però de la qual deixaven constància el Calendari Cerdà i el Calendari de Festes de Catalunya, Andorra i la Franja. En aquesta efemèride quasi excepcional – és més fàcil enderrocar esglésies, que reobrir-les - han trobat la col•laboració entusiasta del propietari del mas, Josep Güell, pel que de no estar tant desvaloritzada la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de ‘Barcelona’, fora de justícia demanar-la.




Santa Magdalena és un petit edifici - originàriament romànic – que ha estat restaurant recentment, i que consta en l’actualitat d'una sola nau encapçalada per un absis semicircular rebaixat , coberta amb una volta apuntada, i un esvelt campanar d’espadanya.

Històricament l’aplec de Santa Magdalena es celebrava el 22 de juliol, avui però, per tal de facilitar la participació de tots els montellanencs a la festa, l’aplec es fa coincidir amb el dissabte més proper a aquesta data.

Reproduïm de la pàgina del GAM :

La celebració comença pels volts de les sis de la tarda amb un repic de les campanes de Sant Serni. En aquell moment es posa en marxa la cercavila, a la qual es van afegint els veïns. Mitja hora més tard, quan la comitiva arriba al mas Mandrat, indret on es troba l’ermita romànica dedicada a la santa, comença la missa. En acabar, el capellà, encarat a Montellà, fa la benedicció del terme. Un cop complerts els deures religiosos, es berena amb coca i moscatell mentre es balla el ball del porró i altres músiques tradicionals.



Enviava aquesta crònica i les imatges a l’Arxiu Gavin, i demanava al Josep Sansalvador imatges antigues de Santa Magdalena; la fotografia del Josep Gavin porta data de 1.970.

Tenim ‘debilitat’ per aquesta Santa, a quina advocació s’han aixecat tantes esglésies, i en el seu moment la fèiem objecte d’investigació en l’enllaç que us adjunto :
http://portal.bibliotecasvirtuales.com/foros/maria-de-magdala-la-magdalena