divendres, 10 de juny del 2011

SANTA MAGDALENA DE SERINYÀ. IN MEMORIAM. BAIXA CERDANYA

Trobava un deliciós poema de l’Emili Foixonet datat l’any 1968, en el que en relació al poble de Santa Magdalena de Talló o de Serinyà, diu :

Com dors arrodonit de gegant que es prosterna,
s’allarga vora la Ingla un turó, coronat
d’un poblet, ossam trist del viure abandonat,
ruïna que s’adorm dins una queixa eterna.

Cada onada de runa amb sa paret alterna,
i sa disfressa mostra un rostre de damnat,
el finestram, com ulls, hi mira al•al•lucinat
l’espai, i dins el dol el caseriu s’interna.

Hi prega al seu capçal, a l’ombra d’un cantó
pels casalots oberts, sense llar, ni llantó,
la santa Magdalena, esper de la muntanya;
dues cases només dins l’aire escampen fum;
s’esfulla, a poc a poc, una flor de Cerdanya,
com dins la immensitat tota cosa es consum.


Hi ha cases avui en aquest agregat de Bellver de Cerdanya, el que no hi ha des de fa segles és l’ermita que dona nom al lloc.

Se’n troben referències fins al segle XVI, i les minses dades històriques que tenim ens permetrien pensar que fou aixecada a darreries del segle X.

No hi van ser a temps els desamortitzadors corruptes, ni els qui trafiquen amb el patrimoni de tots, Santa Magdalena de Serinyà va desaparèixer engolida per la misèria econòmica que literalment s’ha emportat la gent, i amb ells la vida, d’aquestes terres.

M’agradaria saber més coses de l’Emili Foixonet , al que li han dedicat un carrer a Bellver de Cerdanya, sou pregats de fer-me arribar la informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com



Aparició de Jesús a Maria Magdalena

1 comentari:

Isidre RIBOT CASADESUS ha dit...

Jo vaig conèixer personalment l Emili Foixonet. Quan tenia 8 o 9 anys vivia a Santa Magdalena, ens fascinaven els germans Foixonet, pujaven a peu des de Bellver, on estiuejeven, i parlaven un català extrany, afrancesat. A la canalla ens feien preguntes i xerraven una estona. Ens explicaven coses de l natura i anècdotes. Recordo que ens varen regalar un llibret de poesies que encara conservo. I la poesia de Santa Magdalena manuscrita i no publicada al llibre.