dimarts, 6 de setembre del 2011

CONTRAST, SANT MAUR I LA TORRE RODONA. ARGENÇOLA. ALTA ANOIA

Anàvem l’Antoni Ibáñez Olivares i l’Antonio Mora Vergés a Guimerà; qüestions de salut m’havien impedit estar present a la inauguració de l’exposició de l’Antoni Garcia Lamolla :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/12/lamolla-vei-de-guimera.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/08/antoni-garcia-lamolla-paisatges-de.html
Em perdia per les mateixes raons la presentació del llibre GUIMERÀ I EL RETAULE DE RAMON DE MUR :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/08/guimera-de-memoria.html

Decidia fer una variació en el recorregut – tots els camins porten a Guimerà – i agafava el trencall que abans de la Panadella et porta fins Argençola; Pel que fa al topònim m’agrada el significat ‘plateta’ que derivaria del llatí : ARGENTUM [ PLATA] OLA [ FORMA DEL DIMINUTIU]. Cal pujar fins al turó del Castell i l’església. Des d’aquella petita plana s’entén el perquè d’aquest nom; ens aturàvem a gaudir de la grandiositat del paisatge que anuncia ja la Segarra infinita.




Seguíem fins al petit nucli de Contrast , el lloc s’esmenta l’any 1.241 , en aquell indret hi ha la capella de Sant Maur, edifici d'una sola nau coberta amb volta de mig punt i capçada amb un absis semicircular, d'origen romànic ha patit moltes modificacions, especialment als inicis del segle XIX , El 1802 es va engrandir la nau, es va obrir la porta actual i es va construir un campanar d'espadanya, refet en la darrera restauració fa pocs anys. Tenia la porta original al mur de migdia. En el seu interior – al que no podíem accedir – ens expliquen que es conserva una imatge gòtica de sant Maur.




A l’altre costat del camí, unida a Cal Cortés hi ha una torre medieval rodona [ segles XII i XIII), que actualment es fa servir com dipòsit d’aigua.

Fetes les fotografies seguiríem la nostra ruta que ens portarà fins a Santa Coloma de Queralt, i des d’allà resseguint el camí del riu Corb, arribarem fins a Guimerà.

L’Antoni és ‘l’expert en art’ del coneixercatalunya.blogspot.com, i en aquesta ocasió em farà notar una coincidència entre l’obra de l’Antoni Garcia Lamolla, i un altre extraordinari pintor :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/08/antoni-garcia-lamolla-paisatges-de.html

Sempre s’aprenen coses si anem en ‘bones companyies’ i tenim l’orella amatent.

Ah, la meva esposa em proposa eliminar els mesos de Juliol i Agost del calendari, que tindrà dos junys i dos setembres, o un parell de mesos de 60 dies.
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/08/trencat-per-vacances.html

Potser no calen gaires comentaris, oi ?.