divendres, 30 de setembre del 2011

LA NECRÒPOLIS DEL SERRAT DELS MORTS A BALSARENY. BAGES

El Xavi Novell Bulnes ens feia de sherpa per les terres de Balsareny , al Joan Lomas i a l’Antonio Mora ; Sant Esteve de Balsareny – o de la Colònia Soldevila - ; l’esglesiola quasi enrunada de l’Alou, que anomenarem ‘la Desolació de la C-16’, el punt on comença la Sínia de Manresa, que seguirem en algun moment el tram que discorre dins del municipi de Balsareny; el. Pou de glaç de la riera de Conangle,... ens havia parlat també de l’existència d’una necròpolis a l’indret anomenat el Serrat dels Morts, que serà l’objecte d’aquesta crònica.

En el nostre camí superàvem l’església de Sant Ramon de Subirana de Ferrans :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/12/sant-ramon-de-sobirana-de-ferrans-bages.html
no gaire lluny deixàvem el vehicle en una clariana, i començàvem l’ascensió a la petita elevació de terreny;




advertíem per arreu restes de tombes de cista que la intensa vegetació i la brusca feien difícils de quantificar; en tot cas – i únicament com una estimació - pensem que per l’extensió del terreny podríem estar davant d’un fossar similar al de Pertegàs en el terme de Calders, també en terres de la Comarca del Bages.
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/04/necropolis-de-pertegas-calders.html




No cal dir que estem dissortadament acostumats a l’oblit , l’abandó i la més absoluta incúria, pel que fa a la conservació del nostre patrimoni històric i cultural, en aquest cas però se’ns fa particularment dolorós, si atenem al fet que Balsareny en concret , i per extensió els pobles veïns del Bages i del Berguedà, han esdevingut únicament punts de referència - sense cap element d’interès – pels viatgers que fan el camí entre la megalòpolis i les comarques pirinenques.

Els diners - la seva mancança – acostumen a ser l’excusa que justifica la inacció tant dels estaments ‘politics’, com ‘socials’. Netejar i senyalitzar la necròpolis del Serrat dels Morts, pot ser una activitat lúdica pels veïns de Balsareny, això si, cal que la convocatòria la faci, o l’Ajuntament, o alguna ‘entitat’ amb pes social a la població.

Agraïm al Xavi Novell Bulnes, a banda de la seva disposició, l’excel•lent feina com a sherpa.