dilluns, 5 de setembre del 2011

SANTA LLÚCIA DE NÀVES. EL SOLSONÈS OBLIDAT

Ens aturàvem la Rosa, el Miquel i l’Antonio per recollir una imatge d’aquesta esglesiola ‘trentina’ refeta l’any 1.787.



Ens expliquen que el segon cap de setmana de desembre es celebra aquí la Fira de Santa Llúcia, una de les fires més antigues de Catalunya, visitada però, majoritàriament per gent del Solsonès, i comarques veïnes. Durant els últims anys s'ha convertit en una fira de caire artesà, tot i que anys enrere era un punt de compra i venda de bestiar per tota la gent d'aquests voltants. Us deixo un molt interessant enllaç :
http://scg.iec.cat/Scg9/Scg91/S9101071.htm

Santa Llúcia de Siracusa s'escau el 13 de desembre, el dia del seu martiri i data en què segons l'antic calendari julià, s'esqueia la nit més llarga de l'any, el solstici d'hivern; la Santa és representada portant un plat amb els seus dos ulls i és invocada per guarir tot tipus de mals relacionats amb la vista.

La tenen per patrona oculistes i oftalmòlegs i tots els oficis que requereixen una bona visió: les modistes i els professionals relacionats, com les puntaires, cosidores, afiladors, etc, però també els escriptors, els fotògrafs, els dissenyadors gràfics i els informàtics en general, així com els cecs i àdhuc els visionaris.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Ll%C3%BAcia_de_Siracusa

Aquest dia, o durant el cap de setmana més proper, s'organitzen festes, fires i altres celebracions festives especials, com desfilades de moda, que compten amb la participació de col•lectius dedicats al món del tèxtil, la confecció i la costura, dissenyadors de roba, modistes, associacions de puntes de coixí, perruquers, etcètera.

En aquells pobles on la tenen per patrona celebren la festa major d'hivern.

No hi ha cap informació d’aquest edifici a la pàgina web de l’Ajuntament ; l’advocació em fa pensar en una primera esglesiola, que al caliu dels ‘tresors d’Amèrica ‘ serà refeta i despersonalitzada com totes les ‘ trentines’, cal agrair l’estesa de cables davant de la façana; en un indret quasi deshabitat , el més lògic – des de l’òptica d’una empresa pública espanyola - és evitar l’harmonia.



Per la intercessió de Santa Llúcia , alhora que li demano que ens faci obrir els ulls davant l’espoli a que ens sotmet Espanya, li trasllado la meva sempiterna pregaria a l’Altíssim ; Senyor,l allibera el teu poble !!!!!