dijous, 1 de setembre del 2011

SANTA MARGARIDA DE BALSARENY. LA DESOLACIÓ DE LA C-16. BAGES

M’aturava per retratar la que – ara ho se – fou Santa Margarida de Balsareny, dins ara dels límits de l’Alou [ topònim derivat d’alöd amb el sentit de ‘possessió plena’ , en el cas de Catalunya subjecta generalment al pagament d’un cens o un servei petit, molt menor que el feu ]. Havia vist aquesta esglesiola feia anys des de la distància – la carretera anava aleshores per l’altre costat del riu - , i més recentment ja dins del segle XXI, quan s’inaugura la C-16, primer fortament relligada – sembla que per evitar els danys derivats de l’ús d’explosius – i fa poques setmanes, lliure ja exteriorment de reforços, però amb una aparença que em feia designar-la com la DESOLACIÓ DE LA C-16




La resposta dels lectors ha estat formidable :

Joan Muñoz em deia :

Crec que es tracta de: Santa Margarida de L'Alou / Balsareny.

Copiat d'una pàgina web, encara que hi han varies que en parlen:

Aquesta església era dins l'antic terme del castell de Balsareny, al lloc anomenat l'Alou. No degué passar de capella rural. És d'una sola nau coberta amb volta de canó i un absis semicircular.El lloc i l'església apareixen citats el 1041 com a Sant Joan que diuen Alou; de manera semblant es torna a citar el 1291 com a Sant Joan de l'Alou. No se sap quan es produí el canvi de titular però el 1685 ja era Santa Margarida. Actualment es troba sense culte i en un deplorable estat d'abandó.

23 de agosto de 2011 13:21

Joan Escoda i Prats ha dit...

Aquesta església pertany a Balsareny i te per nom Santa Margarida de l'Alou. Moltissims anys enrere es deia Sant Joan de l'Alou.

L'Alou és el nom de la casa de pagès que es troba al seu darrera.


23 d’agost de 2011 13:26

Xavi ha dit...

Efectivament, com diu Joan Escoda, aquesta església és Santa Margarida de l'Alou, pertanyent al mas Alou que hi ha al darrere. La trobem documentada l'any 1041 com a Sant Joan de l'Alou, igual que el 1291. El següent document, ja de l'any 1685, ja parla de Santa Margarida.

L'estat es força lamentable, ja que durant molts anys ha servit de paller de la casa i ha estat apuntalada amb ferros fins fa tres mesos a causa de les voladures que es van fer per construir l'autovia.

Salut,
Xavi Novell
08660.blogspot.com
xavinovellbulnes@gmail.com

23 d’agost de 2011 17:20

Jaume Ignasi Argilés ha dit...

És santa Margarida de l'Alou, prop de Balsareny.
Més informació:
http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/143_SMargaridaAlou/SMargaridaAlou.htm

24 d’agost de 2011 12:21

Ens trobàvem a les 9,30 a la sortida sud de Balsareny amb el Xavi Novell Bulnes que ens havia enviat un e.mail :

Si teniu interès a visitar-la, només heu de dir-ho, i us hi acompanyaria, ja que m'uneix amistat amb els masovers de l'Alou i ens facilitarien les coses per poder-hi arribar, ja que s'ha d'entrar al camp per accedir-hi.







Ens calia tallar els esbarzers que havien crescut prop de la porta, i superar l’entramat de puntals que aguanten literalment la verticalitat de l’estructura; el Joan Lomas ens feia observar que la biga central no es recolza ja damunt la paret, i feia una previsió molt pessimista quan a la perdurabilitat de l’edifici si tenim una tardor i/o hivern plujós.




Fa més de 1.000 anys unes poques persones van poder aixecar un edifici , que feia alhora funcions religioses, o defensives en cap de perill. Avui quan sembla que som més de 7.000.000 milions d’habitants en aquest espai que es reivindica com una NACIÓ, contemplarem impertèrrits la seva desaparició.