dimecres, 28 de setembre del 2011

TORRE DE DEFENSA DE SALOU, O DE PERE CARDONA

Rebem una crònica del Feliu Añaños Masllovet, amb unes imatges de la mal anomenada ‘ Torre Vella de Salou’, coneguda també com Torre de Carles V o de Barenys; atès el fet que fou edificada al segle XVI per ordre de l'arquebisbe de Tarragona, Pere de Cardona, entenem que aquest hauria de ser el seu nom.



Al coneixercatalunya.blogspot.com hem recollit imatges d’aquests edificis que tenien funcions de guàrdia i bada en l’entorn proper :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/09/la-torre-de-la-donzella.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/09/la-clssica-cambrils-salou-cambrils-per.html

I també en llocs com la comarca del Maresme :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/04/torre-de-can-tria-mataro-el-maresme.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/03/torres-monumentals-de-cabrils-maresme.html

Hores d’ara , la Torre en el cas de Salou és un dels edificis més antics, i s’hi duent a terme activitats de caire cultural.

Superat el període de inestabilitat que representaven els atacs pirates , va ser habilitada com a habitatge, aquesta circumstancia en va fer modificar l’aspecte, sobretot pel que fa al seu interior.

L’edifici és de planta quadrada de 10 m de costat, amb la base atalussada.

S'obre amb un portal adovellat i diverses finestres, algunes d'arc conopial. Damunt la porta hi ha l'escut heràldic de Pere de Cardona (l'actual és un rèplica exacta, l'original és al Museu de Reus).



La masia annexa és del segle XVIII, molt alterada en època moderna, quan es va construir el pont que l'uneix amb la torre, entre d'altres afegitons romàntics.



Poseu Catalunya ; mar o muntanya, segons els vostres gustos, al primer lloc de l'agenda de vacances