divendres, 30 de desembre de 2011

CAPELLA DE SANT ANTONI DE MAÇANERS A SALDES. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ

La Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur, formen part d’un petit grup de persones, que mitjançant la publicació digital ‘ Berguedà Actual ‘ , ens van descobrint i/o ensenyant les petjades que sovint en forma d’edificis, ens va deixant la història.

En alguna ocasió però, la informació que troben a l’abast és minsa, quan no inexistent, i aprofiten aquest mateix mitja, per demanar la col•laboració dels lectors.

Succeïa el fet esmentat suara quan fèiem recerca de la CAPELLETA DE SANT ANTONI, d’estil Contemporani, que hom troba al voral de la carretera B-400 en el sentit Saldes- Maçaners.

Ens expliquen que s’aturaven per recollir imatges d’aquesta capelleta de Sant Antoni, un edifici quadrat , sense finestres i amb un campanar de cadireta al cantó dret de la façana , envoltat de pins. Tot el que us podem dir és que hi ha una inscripció pintada “Sant Antoni gloriós lliura’ns de qualsevol mal” , una data 1927 i dos inicials R.P.


Pel petit finestró reixat de la porta metàl•lica , s’entreveu un petit altar , adornat amb flors, a l’esglaó d’entrada hi ha un ram, com ofrena recent d’alguns fidels.


Sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Fotografia. Rosa Planell Grau
Text i recull dades: Miquel Pujol Mur


El Josep Mª Ferrer, atenen al nostre prec ens fa arribar la següent informació :

He vist el vostre comentari en referència a la capella de Sant Antoni, i voldría fer-vos arribar una petita aportació, si m’ho permeteu.

Aquesta capella, es obra d'un oncle meu, les inicials "R.P.", corresponen a Ramón Pons, de Cal Ferrer (ja traspassat), era un germà de la mare, del meu pare; la data del 1927, es l'any que va encarregar la seva construcció; durant la guerra civil va ser destruïda, però un cop passada la contesa bèl•lica es va reconstruir de nou.

Com anècdota familiar, puc dir-vos, que farà uns anys (ara no recordo exactament l'any), es va fer una missa d’homenatge a una germana del meu oncle, Montserrat Pons, que malgrat tenir en aquells moments 96 anys, va participar activament en la missa oficiada per Mossèn Ballarín.

Si puc recollir mes dades, miraré de fer-vos-ho arribar, si ho considereu adient.

Salutacions.
PD/
El nostre agraïment al Josep Maria Ferrer, i l’esperonem per descomptat a fer noves aportacions.

Cap comentari: