dissabte, 3 de desembre de 2011

SANT MIQUEL DE PINELL DEL SOLSONÈS.

Rebia una bellíssima fotografia de la Plaça de Pinell del Solsonès, dita de l’ Excel•lentissim Fra Gaspar Moncunill Viladot , me l’envia el Josep Antoni Uriz, company de moltes descobertes publicades al coneixercatalunya.blogspot.com. La imatge és una de les millors, sinó la que més d’aquest singular indret, vegeu aquest enllaç :
https://sites.google.com/site/fototecasolsones/home/bens-patrimonials-1/pinell-de-solsones/pinell/sant-miquel-de-pinell-1Ens permet contemplar la rectoria, l’església i el campanar, en la seva base del qual veiem l’anomena’t Banc de les mentides, ens agradaria molt tenir coneixement de l’origen d’aquest peculiar denominació. En les fotos més antigues advertireu que aquest racó està molt descurat; això ens fa pensar que aquesta denominació té un origen força recent. Agrairem qualsevol informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Del lloc trobem una minsa informació :

D’aquesta església Sant Miquel de Pinell, amb categoria de parroquial, que centra un petit nucli de cases, se’n té constància des del segle XI, hom pensa que aleshores – seguint els models de l’època – devia tenir una estructura romànica, que va perdre al segle XVI , quan segons les cròniques s’amplià; la imatge ens fa pensar més en una complerta reedificació. Podem datar en aquella època un sarcòfag amb l’escut d’armes de les tres pinyes i la inscripció de la defunció de Ponç de Pinell.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Escut_de_Pinell_de_Solson%C3%A8s.svg
L’escut de Pinell del Solsonès, sota una corona de poble reivindicarà com a pròpies les tres pinyes dels antics senyors.

Del castell de Pinell sabem que s'hi establí,al segle XI, una família de castlans sota l'autoritat dels comtes d'Urgell que aviat tingué un gran poder i prestigi a la comarca. Un dels primers senyors coneguts fou Ramon Guitard, que amb la seva muller Ermengarda proveí (1093) de terres que ja posseïa dels seus avantpassats l'església de Sant Tirs i donà l'església parroquial de Sant Miquel a la de Solsona, a la qual acabà cedint totes les esglésies del terme amb els seus alous (1122). El 1556 era senyora del castell Aldonça de Pinell, vídua del donzell Miquel Joan de Pinell, però en aquesta època els senyors ja residien fora de la comarca. Hom pensa que la propera Casanova de Pinell - lloc on va néixer l’ Excel•lentissim Fra Gaspar Moncunill Viladot, que dona nom a la Plaça del poble - s’edificà damunt les restes d’aquest Castell.
https://sites.google.com/site/fototecasolsones/home/bens-patrimonials-1/pinell-de-solsones/pinell/masies-1/la-casanova-de-pinellLa Generalitat de ‘ Barcelona’ en el seu Inventari de Patrimoni Arquitectònic diu :

SANT MIQUEL DE PINELL
Adreça : Pl. Excm. Fra Gaspar Moncunill Viladot .Pinell de Solsonès (Solsonès)
Estil : Obra popular
Època XIV - XVIII

Sou pregats d’ampliar-nos aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari: