diumenge, 3 d’agost del 2014

MAREDÉU DE LA GUIA O NOTRE-DAME DELS CHEMINS DE FER. MANRESA.BAGES.

Em costava trobar l’accés al barri dit de la Guia, destinat originàriament a residencia dels treballadors del ferrocarril.

Cercava l’església i/o santuari de la Marededéu de la Guia, que se’ns fa visible quan entrem a Manresa, situat en una elevació a la nostra esquerra , un xic abans de l’estació, a l’alçada quasi del mal dit Pont Vell.

La descripció ‘tècnica ‘ ens diu ; edifici d'una sola nau, coberta amb una teulada a doble vessant i una volta d'obra. La decoració és molt senzilla; solament presenta una motllura de guix que recorre tota la part alta de l'edifici.


A ponent hi ha la porta, de mig punt, obrada amb grosses dovelles, i amb arquivoltes en degradació. A la part superior de la façana s'obre un ull de bou emmarcat amb dovelles. Corona aquest mur oest una creu de pedra. Dues finestres, de mig punt, s'obren a cada cantó de l'edifici, i un petit campanar d'espadanya s'alça en el mur d'orient.


L'aparell - amb clares connotacions amb les construccions ferroviàries - és obrat amb pedres arenoses unides amb argamassa. A les cantoneres i a la part baixa de l'edifici hi ha carreus encoixinats que donen més solidesa a la construcció.

Llegia que el presbiteri està lleugerament enlairat, i en ell es troba la imatge de la Marededéu de la Guia.


Altar de la Capella de Nostra Senyora de la Guia, als anys 60. (Cedida per Francisco Javier Aguilar).
https://algunsgoigs.blogspot.com.es/2013/10/goigs-la-mare-de-deu-de-la-guia-manresa.html

La primera construcció s’alçava donant compliment al l testament de na Magdalena, muller d'Antoni Bastardes(16 -XI-1503), en el qual expressa la seva voluntat que es construeixi un oratori vora el riu Cardener. Un document del 27-VII-1551 testimonia que la capella estava construïda i era coneguda amb el nom de "capella o oratori de na Bastardes".

La construcció del ferrocarril Barna-Saragossa motivava l'enderrocament de l'antiga capella i la construcció d'una de nova, la segona, que fou beneïda el 24-VII-1862.

L’actual capella , la tercera, s'inaugurava el 12-III-1922, ja que les obres en les instal•lacions ferroviàries feien necessari enderrocar l’anterior.

No té segons les dades de l’Arxiprestat de Manresa un culte regular.

1 comentari:

Josep Maria Viñolas Esteva ha dit...

Goigs de la Mare de Déu de la Guia de Manresa:
http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2013/10/goigs-la-mare-de-deu-de-la-guia-manresa.html