dimarts, 18 de novembre del 2014

CAPELLA DE SANT AMANÇ A LA MASIA HOMÒNIMA DE CALDERS. MOIANÈS

Anàvem el Josep Olivé Escarré i l'Antonio Mora Verges fins a Calders, volíem visitar la capella de Sant Amanç , situada a la finca homònima, l'edifici actual és obra del 1643, segons indica la llinda del portal; el mas que aleshores era anomenat Santamans.


La descripció tècnica ens explica que és una esglesiola de planta rectangular i una sola nau, acabada amb absis semicircular.


La Façana principal és feta amb carreus grossos i escairats. Té portal rectangular i un rosetó. Al damunt, una espadanya amb dos forats. La capella només té 2 finestres estretes.


L'interior és cobert amb volta de canó. Té un petit cor. No conserva cap element religiós. A la part central del terra hi ha una llosa funerària.

Agraïm al Fèlix, pastor de la casa, la seva amabilitat, i potser en una futura sortida ens arribaven de nou fins a Sant Amanç, per gaudir de meravellós espectacle del seu ramat de 1.400 cap de bestiar, un dels més grans - sinó el que més - en aquestes latituds.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

Trobava els Goigs que es cantaven en aquesta capella: 

I curiosament no trobava els Goigs a Sant Vicenç que encara es canten el dia de la seva Festa.  Sou pregats de fer-nos-en arribar una còpia a l'email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com