dimarts, 4 de novembre del 2014

LA NOUVELLE ÉGLISE DE SANT ROMA DE VILANOVA DE SAU. OSONA. CATALUNYA

Refeia el cami del bon amic Sergi Campas Canalias, quan retratava l’església nova de Sant Romà de Sau, situada a d'alt d'un turó, prop de les cases conegudes com a Sant Romà avui abandonades; l’església ‘vella’ acostuma a trobar-se voltada d’aigua, i dissortadament la nova ‘ voltada de soledats’.


La fitxa tècnica en explica que Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Província de Barcelona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966 ) aixecava l’any 1951, una església d'una sola nau, que marca però el creuer tant a la planta com a l'alçat. L'absis és de planta semicircular peraltada amb finestres rectangulars que divideixen els espais en columnes de pedra amb els capitells decorats. A ponent s'hi adossa una capella lateral mentre a la part contraria s'hi afegeix un altre cos que havia estat utilitzada com a vivenda per part del rector. Ambdós cossos es comuniquen amb la nau principal per l'interior. Als peus del temple s'hi troba el cor i a l'interior s'hi troba una taula d'altar de marbre amb un retaule, ambdós dissenyats pel mateix arquitecte.


La façana es troba orientada cap al sud-oest i disposa del capcer triangular amb una finestra de pedra decorada amb vitralls. Just a la part de davant forma un atri. A la part esquerra del portal s'alça un campanar a mode de torre circular. L'aparell constructiu és de pedra vista i amb un color gris.

Santa Maria Vallclara, el Pont de Malafogassa, Sant Pere de Castanyadell, Sant Andreu de Bancells,... són algunes de les destinacions que no trobava indicades enlloc, tothom sap que Sant Romà està al fons del pantà, però no certament que hi ha una església 'nova' amb aquesta advocació tancada i barrada, i que a Vilanova de Sau hi ha l'església romànica de Santa Maria. oi?

A Catalunya el millor actiu que tenim és el nostre Patrimoni Històric i/o Artístic, entenc que altres els menyspreïn - com fan amb nosaltres - ara, que ho faci ' gent de casa- de qualsevol color polític - em sembla una estultícia descomunal.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com