dijous, 6 de novembre del 2014

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE ROCACORBA. CANET D’ADRI. GIRONÈS. CATALUNYA

El Kim Arredondo retratava el santuari de la Marededéu de Rocacorba, talaia de les altes valls de Biert i Llémena i sentinella avançat del pla de Girona, que s’aixeca a 925 metres sobre el nivell del mar.


S’alça sobre les runes del Castell del mateix nom del que s’apoderaren l’any 1479 els pagesos de La Muntanya , i l’any 1482 els jurats de Girona proposaren la seva demolició al rei.

Rocacorba és una sòbria construcció del segle XVIII, fruit com tants altres santuaris, esglésies, ermites, masies i capelles dels ‘diners d’Amèrica’; a la capella del santuari trobem una rèplica de la imatge gòtica d’alabastre policromada del segle XIV, que representa la imatge de la Mare de Déu de la Pera. El original està al Museu d’Art de Girona.( imatge publicada per Art Medieval )


El castell termenal està documentat l’any 1065, hom suposa que el castell de Rocacorba fou un dels primers edificats en les comarques gironines després de la conquesta dels territoris als sarraïns (1130 apareix anomenat).

Al juliol de 1168 el rei Alfons el Cast infeudà el "castrum de Rochacorba" a Miró d'Hostoles, l'escriptura indica que l'oncle d'aquest l’havia adquirit, per canvi fet amb Berenguer de Rocacorba.

Per enllaç matrimonial passà als Cartellà.