divendres, 13 de març del 2015

GRUP ESCOLAR TORRES AMAT. SALLENT. BAGES. CATALUNYA

Llegia que l’Emili Porta Galobart , fou l’autor de l'edifici del dit ara Grup Escolar Torres Amat de Sallent, quina foografia publicava la Saromijordi.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1933/05/23/pagina-6/33186801/pdf.html


La descripció tècnica ens diu que té forma d'U amb un cos central de dos pisos. El braç dret no s'acabà en el seu dia, ho ha estat recentment, sense seguir el model primitiu. A l'edifici s'hi accedeix per una escala doble situada en el cos central, i una altra en el braç esquer. En el dret se n'hi ha fet una de petita. L'edifici està sobre un sòcol que anivellà el terreny fet de carreus de pedra tallada i encoixinada. El cos central i els angles sobresurten de la resta de l'edifici. Les parts ornamentals de timpàs, cornises són de pedra picada i els pilars de totxo, així com les golfes del cos central. L'entrada està presidida per un essent anonàrquic i una orla. Al vestíbul hi ha dues columnes protodòriques que sostenen el sostre i divideixen el vestíbul en dues parts.

La iniciativa de construcció del grup escolar fou d'una empresa elèctrica "L'Elèctrica Sallentina S.A “, que amb recursos propis i una subvenció de l'Estat de 98.000 pessetes cobria el pressupost de 228.000 pessetes, que a l’any 1928 costà la construcció, resta però, sense acabar l'ala dreta, que ha estat construïda els anys 70 amb diverses vicissituds.

Aquest grup escolar substituí l'antiga Escola Pública situada a l'actual rectoria nova.

L’any 1960 fou denominat Grup Escolar "Torres Amat" en record de Fèlix Torres i Amat de Palou (Sallent, Bages, 6 d'agost de 1772 - Madrid, 29 de desembre de 1847), eclesiàstic, historiador de la literatura i hel•lenista català, nomenat bisbe d'Astorga (1833-1847).

Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com dades de les dates i llocs de naixement i traspàs de l’Emili Porta Galobart.


El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ , em feia arribar en un email les següents dades ; Emili Porta Galobart : Berga, 1886 - Berga, 01/04/1963, i còpia de l’esquela a la Vanguardia.