dimarts, 24 de març del 2015

ESCOLA POMPEU FABRA/ JOAN MARAGALL DEL PRAT DE LLOBREGAT.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

La comarca del Llobregat jussà va ser tant en el primer feixisme ( dictadura de Primo de Rivera) , com en el segon ( dictadura de Franco ), destinació d’un gran contingent de persones vingudes d’arreu, aquest fet comportarà la necessitat de ‘crear’ centres escolars, ja reconvertint els anteriors, ja fent-ne de nous com l’escola Pompeu Fabra, avui Joan Maragall, que s’inauguraven l’any 1935 al Prat de Llobregat.
http://planol.elprat.cat/normativa/e_catalogats/APU_04.pdf


Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

No és aquesta escola l’única ‘indocumentada’ a la comarca del Llobregat jussà, continuarem demanant informació als Ajuntaments, Consells Comarcals, Conselleria d’Ensenyament ,... i ho fem extensiu també als ciutadans particulars, als Ateneus, els Casals de Cultura, grups de recerca, Arxius Històrics,.....

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Demanava al Valentí Pons Toujouse, autor de blog MODERISME / http://vptmod.blogspot.com.es/ dades d’aquest arquitecte, i en la seva resposta m’indicava Joaquim de Moragas Yxart [ amb Y, no I ) Barcelona , 1897 - arquitecte per Barcelona el 1921, mort el 03/05/1970.