dimecres, 18 de març del 2015

CASA BOFARULL. ELS PALLARESOS. EL TARRAGONÈS. CATALUNYA

A la pàgina de l’Ajuntament dels Pallaresos llegia ; l'obra més valuosa de l’arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 – Barcelona, 1 de maig del 1949) és la Casa Bofarull, fantasiosa en les façanes i els detalls, amb una bellíssima galeria posterior damunt un àngel parabòlic que conserva, encara que deteriorades, pintures al•legòriques de les estacions realitzades pel mateix Jujol; l'element més important de la casa és l'escala interior i la torratxa que la cobreix.


El conjunt té una extraordinària riquesa espacial i ve coronat per un àngel-parallamps, que en un principi fou dissenyat perquè, pogués actuar de penell. És digna de contemplació la reixa que protegeix l'obertura triangular de la paret del jardí que dóna al camp: una autèntica meravella feta amb eines velles de la feina de pagès.

Altres links d’interès :

http://www.casabofarull.com/esp/index.html
http://www.lavanguardia.com/local/tarragona/20131101/54392586716/abre-casa-bofarull-jujol.html
http://www.diaridetarragona.com/tarragona/11343/la-casa-bofarull-dels-pallaresos-ja-es-visitable-dues-decades-despres
http://reusdigital.cat/noticies/reobre-la-casa-bofarull-dels-pallaresos-una-joia-del-modernista-jujol
http://www.ccma.cat/324/La-Casa-Bofarrull-dels-Pallaresos-obre-portes-despres-de-20-anys/noticia/2197709/
http://cultura.gencat.net/bpt/jujol/bofarull.html

La descripció tècnica ens diu ; La casa Bofarull és un dels edificis més destacats de la vila. L'arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 – Barcelona, 1 de maig del 1949) va realitzar una reforma i també va dissenyar tots els mobles. La part principal de la casa, és la formada per l'escala-torre. Al costat s'observen gran varietat d'elements arquitectònics decoratius, reixes, mobles, detalls d'acabats, entre d'altres. Destacarem els esgrafiats amb la inicial del propietari, un àngel parallamps que corona la torre, al que li manquen les ales, que antigament podien funcionar de penell. També observem arcs parabòlics encreuats, de dos a dos i que formen un entramat que podria ser cobert amb heura per decorar el jardí. Aquí, hi ha un brollador amb forma de drac que alimenta una petita font. La reixa i balcó que té incorporat un seient és d'estil gaudinià. La façana principal de l'habitatge està orientada cap a l'oest i cal destacar la porta d'entrada a la casa que presenta arcs semicirculars d'estil romànic primitiu i la inscripció "Ave Maria" en l'arc exterior.


http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/02/els-safarejos-de-la-casa-bofarull-els.html

enlloc trobava cap referència al promotor, del que ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Feu un ‘parèntesis’ vital, i doneu-vos el gust de fer la ‘ruta Jujol’.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com