divendres, 18 de novembre del 2016

CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DE MONTSERRAT DE COLLCARDÚS. VACARISSES.

En trobava imatges i dades al mapa de Patrimoni de Vacarisses, com autor de la fitxa, figura el Jordi Piñero Subirana

Collcardús, antigament Puig de Collcardús, apareix documentat des delsegle XIV.

Domènec Donadeu i Font la va comprar possiblement l'any 1914 i la transformà notablement, tot donant-li un aire de residència benestant.

La capella va ser ordenada al culte pel bisbe de Vic, Joan Perelló i Pou (Santa Maria del Camí, Mallorca, 30 d'abril de 1870 - Vic, Osona, 27 de juliol de 1955), al mes de setembre de 1950. Vacarisses pertany a la comarca del Vallès Occidental, eclesiàsticament però, està dins del bisbat de Vic.

Malgrat ser de construcció recent la capella compta amb diversos elements que reprodueixen l'estil romànic. Els va afaiçonar un home que freqüentava la casa, anomenat el Picapedrer, al que també s’atribueixen els treballs de mèrit de l’església de Torreblanca, advocada a la Mare de Déu de Montserrat.

La capella es dotà d'objectes ornamentals de procedència diversa.

Posteriorment la casa passà a mans de Josep Donadeu i Calafat (Terrassa, 1928 - octubre de 2012) , que va ser alcalde de Terrassa i Governador Civil de Girona, i que havia heretat la hisenda del seu oncle, Domènec.

La descripció tècnica ens diu que la Capella situada a la planta baixa de la masia, al costat est de l'antic portal.


Consisteix en una cambra de planta rectangular, amb embigat al sostre i un finestral a la façana compost per dos arcs i columna amb capitell neoromànic. El presbiteri, amb altar de marbre, és adornat amb pintures de dos àngels i, a cada costat, plafons de rajola que representen sant Domingo de Guzman i sant Francesc de Paula. Originàriament hi havia dues figures antigues, però foren robades. Els laterals estan ornamentats amb diversos plafons que pengen de les parets amb relleus de marbre, també d'estil neoromànic i d'un remarcable interès artístic, els quals representen el Via Crucis. La capella també compta amb un gran crucifix. En el subsòl del presbiteri hi ha dues lloses sepulcrals que cobreixen les tombes dels antics propietaris: Domènec Donadeu Font i la seva esposa Francisca Simó Pérez.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , posar ‘ en valor’ el patrimoni històric i/o artístic que Catalunya conserva – encara – és feina de TOTHOM.